Земетресение с магнитуд 6,1 разтърси източната част на Тайван

Земетресение с магнитуд 6,1 разтърси днес източната част на остров Тайван, наруши графика на транспорта и рани 17 души, предаде Франс прес, като се позова на Геофизическия институт на САЩ.

Небостъргачите в центъра на столицата Тайпе се разлюляха и беше спряно движението на автомобили по големите улици. Изпаднали в паника ученици избягаха от класната си стая в източната област Илан.

Земетресението в 5:01 по Гринуич беше усетено на целия остров. Движението по магистралата Илан - Хуалиен беше спряно.

Тайванската метеорологична служба съобщи, че епицентърът на труса с магнитуд 6,1 е бил близо до крайбрежния град Хуалиен на дълбочина около 19 километра. Първоначално Геофизическият институт на САЩ съобщи за магнитуд от 6,0, преди да направи повторна оценка, която показа 6,1.

Трусът е бил продължителен - 33 секунди.

Представител на пожарната в Хуалиен съобщи за двама ранени, единият е малаец, приет в болница в критично състояние. Сърдечната му дейност е спряла и той е получил счупване на крака и рана на главата. В Тайпе са ранени 15 души.

Японската метеорологична служба предупреди жителите на крайбрежните райони, че земетресението може да повлияе на равнището на морето, но не издаде предупреждение за цунами.

През миналата година земетресение с магнитуд 6,4 причини смъртта на 17 души в Хуалиен, припомня АФП. През 1999 г. земетресение с магнитуд 7,6 причини смъртта на около 2400 души в Тайван.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят