Си Цзинпин пристигна в Монако

Кой каза, че Италия няма поколение?

35-годишна жена загина при пожар в къща в ямболско село

Рамос отсрами нападателите на Испания

Изгубеното в Балкана дете е открито в труднодостъпна местност, без обхват Топ-планински спасител и двама полицаи са го намерили

Стивън Баркли: Възможни са избори във Великобритания, ако парламентът завземе контрола над процеса на Брекзит

Шефът на ДП ”Пристанищна инфраструктура”: Започваме да строим яхтени марини във Варна и Бургас

Мощният циклон „Вероника“ удари северозападното крайбрежие на Австралия

Участникът в „Гласът на България” по БТВ Тодор Ковачев пред „Труд”: Рокът е музика на почтеността и свободата

Когато вестите пърхат с крила Пощенските гълъби се използват от векове до днес

Във Варна правят уникална трансплантация на дървета Спасиха 50 липи, кипариси и ели от отсичане заради нов строеж

Няма следа от 2-годишния Юлиян от село Равнец Врачка казала на майката, че е в къща при жена

Жена падна в огън в Монтана и загина

Зам.-министър Ципов: На територията на Любимец, Елхово и Малко Търново няма да се строят бежански лагери

България и Япония засилват сътрудничеството си в редица области и развитието на Западните Балкани

Земята в България поскъпна 3 пъти Най-висока е цената на декар в Североизточния район - 1401 лв.

Цената на земеделската земя нарасна през миналата година с близо 15% до 872 лева за дка

Средната рента стигна 46 лв. на дка

Земеделската земя е поскъпнала три пъти за последните 7 години, показват последните данни на Националния статистически институт. През миналата година цената на нивите стигна средно 872 лева за дка, при 279 лв. за дка през 2010 г. Само за година – през 2017 спрямо 2016 г. поскъпването на земеделската земя е с 14,6%, а при нивите увеличението е с 13%. В същото време обаче цената на постоянно затревените площи намалява с 3,4% като средната стига 262 лв. за дка.

20_1_205728Близо 4 пъти е разликата в най-скъпата и най-евтината земя спрямо района, в който се намира. Най-скъпите ниви традиционно са в Североизточния район, където средната цена е 1401 лв. за дка.

Според експерти обаче се запазва тенденцията на изключително малко предлагане и на по-високо търсене на ниви в района. В общини като Крушари и Тервел, където земята има по-малко качество, сделки реално се сключват на нива от 1200 до 1600-1700 лв. за декар, показват данни на агенциите за недвижими имоти. В общините с по-високо качество на земята, като Добрич, Генерал Тошево, Балчик и Каварна сделките се осъществяват на цена 2200–2300 лв. за декар.

Най-евтино нивите се продават в Югозападния район – 406 лв. за дка, показват данните на НСИ. Там обаче е отчетено най-голямо увеличение на цената на един декар земеделска земя спрямо предходната година – с 83,4%. През 2017 г. намаление се наблюдава в цената на един декар земеделска земя в Северния централен район – с 13% до 779 лв. за дка.

Средният размер на рентата на един декар наета/арендувана земеделска земя достига 46 лв. през миналата година, което е с 4,5% повече спрямо 2016 г., показват още данните на националната статистика. Спрямо предходната година увеличението на рентата за нивите е с 6,8%, а на постоянно затревените площи – с 6,7%.

През 2017 г. най-висока е рентата за един декар земеделска земя в Североизточния район – 67 лева за дка. Увеличение на рентата спрямо предходната година се наблюдава във всички статистически райони на страната. Най-ниска остава рентата в Югозападния район – 27 лв. за дка, и Южен централен – 31 лв. за дка.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.