На 24 януари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за петък, 24.01.2020

СЗО: Китайският коронавирус все още не представлява глобална опасност

Индийски гуру идва в България Помага на Део да спре с наркотиците и дава енергия на Деси Добрева

Мария Захарова: Призоваваме България да работи с руските власти по случая Гебрев

Рекламна гавра с болките на хората Фалшиви герои са лицата от онлайн кампанията на „ Flexa Plus Optima”

САЩ спират временните визи за бременни жени

Намаляват таксата за хазартните игри (обзор) Налогът ще бъде 25% от разликата между залозите и раздадените печалби

Словашкият министър на екологията подаде оставка след пиянски скандал

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 24 януари 2020

Банките вдигат такси заради ниските лихви

Мерки за засилване контрола върху вноса на отпадъци обсъди министър Димитров с рециклиращия бизнес

Европейската комисия по конституционни въпроси одобри сделката за Брекзит

Младите плащат с 25% повече за обзаведено жилище Купувачите до 35 години предпочитат нови сгради

Пекин отмени Нова година

Земята в България поскъпна 3 пъти Най-висока е цената на декар в Североизточния район - 1401 лв.

Цената на земеделската земя нарасна през миналата година с близо 15% до 872 лева за дка

Средната рента стигна 46 лв. на дка

Земеделската земя е поскъпнала три пъти за последните 7 години, показват последните данни на Националния статистически институт. През миналата година цената на нивите стигна средно 872 лева за дка, при 279 лв. за дка през 2010 г. Само за година – през 2017 спрямо 2016 г. поскъпването на земеделската земя е с 14,6%, а при нивите увеличението е с 13%. В същото време обаче цената на постоянно затревените площи намалява с 3,4% като средната стига 262 лв. за дка.

20_1_205728Близо 4 пъти е разликата в най-скъпата и най-евтината земя спрямо района, в който се намира. Най-скъпите ниви традиционно са в Североизточния район, където средната цена е 1401 лв. за дка.

Според експерти обаче се запазва тенденцията на изключително малко предлагане и на по-високо търсене на ниви в района. В общини като Крушари и Тервел, където земята има по-малко качество, сделки реално се сключват на нива от 1200 до 1600-1700 лв. за декар, показват данни на агенциите за недвижими имоти. В общините с по-високо качество на земята, като Добрич, Генерал Тошево, Балчик и Каварна сделките се осъществяват на цена 2200–2300 лв. за декар.

Най-евтино нивите се продават в Югозападния район – 406 лв. за дка, показват данните на НСИ. Там обаче е отчетено най-голямо увеличение на цената на един декар земеделска земя спрямо предходната година – с 83,4%. През 2017 г. намаление се наблюдава в цената на един декар земеделска земя в Северния централен район – с 13% до 779 лв. за дка.

Средният размер на рентата на един декар наета/арендувана земеделска земя достига 46 лв. през миналата година, което е с 4,5% повече спрямо 2016 г., показват още данните на националната статистика. Спрямо предходната година увеличението на рентата за нивите е с 6,8%, а на постоянно затревените площи – с 6,7%.

През 2017 г. най-висока е рентата за един декар земеделска земя в Североизточния район – 67 лева за дка. Увеличение на рентата спрямо предходната година се наблюдава във всички статистически райони на страната. Най-ниска остава рентата в Югозападния район – 27 лв. за дка, и Южен централен – 31 лв. за дка.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.