Зетят на атентатора от "Шарли ебдо" застава пред съда в София

Издирваният за тероризъм от френските власти Мурад Хамид ще се изправи пред Софийския градски съд на 10 август в 14:30 часа, като магистратите ще разглеждат неговата Европейска заповед за арест, съобщиха от Прокуратурата на РБ.

Мъжът, който е зет на един от нападателите, окървавили редакцията на „Шарли ебдо”, е бил задържан за 24 часа на територията на град София на 29 юли. Първоначално той е бил настанен в бежански център, след като е бил върнат от турската граница.

За известно време Хамид беше заподозрян, че е третият човек от групата нападатели на "Шарли ебдо" през януари 2015 година, заедно с братята Куаши (единият от които беше женен за сестра му) . Но благодарение на солидното си алиби (бил е в час в гимназията в Шарлевил-Мезиер в момента на атентата) и на мобилизацията на съучениците му, той бързо беше оневинен.

Тогава той заявява, че не иска замесването на името му в тези "варварски престъпления" да навреди на бъдещето му.

Името на Мурад Хамид се споменава отново едва на 25 юли тази година, когато семейството му обявява, че е изчезнал. Близките му се опасяват, че може да е потеглил към Сирия или Ирак.

С постановление на Софийска градска прокуратура от 30.07.2016 г. лицето е задържано за срок до 72 часа.

С протоколно определение на Софийски градски съд от 02.08.2016 г. спрямо лицето Мурад Хамид е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Понастоящем лицето Мурад Хамид се намира в ареста на „Г.М. Димитров“.

Коментари

Задължително поле