Зимният К2 се предаде на изключителния Нимс

Първото зимно изказване на втория по височина връх в света. 10 непалци стъпиха на върха 

Първото зимно изкачване на най-суровият и негостоприемен осемхилядник – К2 (8611 м) вече е факт. В събота непалската експедиция направи невъзможното и 10 души стъпиха на върха. Това беше последният осемхилядник, който не беше покоряван зимно време. И едва петият опит в цялата история на алпинизма. Като най-много човешки крак е стъпвал при тези условия на височина 7650 метра.

Начело на експедицията е изключителният Нирмал Пурджа, който всички познават като Нимс. Героят възкликна в социалните мрежи: “НЕВЪЗМОЖНОТО Е ВЪЗМОЖНО! # K2winter - История за човечеството, История за Непал!"

"Много специален момент. Целият екип изчака 10 метра под върха, за да сформира група, след което заедно стъпи на върха, докато пееше нашия непалски национален химн. Горди сме, че сме били част от историята на човечеството и показваме, че сътрудничеството, работата в екип и позитивното психическо отношение могат да поставят ограничения за това, което смятаме, че е възможно.“

Условията през зимата около К2 са нечовешки. Температурите са средно минус 40 градуса, но най-страшни са ураганните ветрове, рязката смяна на времето и лавините. Не случайно никой до този момент не е успявал да стигне дори до границата от 8 хиляди метра.

Нимс и неговият екип преобърхана представите за алпинизъм. Те счупиха всички възможни рекорди, като само за шест месеца и няколко дни успяха пред две години да изкачат всичките 14 осемхилядници.

Проектът му стартира на 22 април 2019 г. и започва с вр. Анапурна, десетият по височина и първи осемхилядник, предал се пред устрема на алпинистите в онзи далечен и романтичен период – 3 юни 1950 г. До тук всичко е в нормите на днешния алпинизъм. Силно впечатляващи обаче са следващите му успехи – 12 май Дхаулагири, 15 май Кангчендзьонга, 22 май Еверест + Лхотце, 24 май Макалу – 5 върха само за 12 дни!?…
Завършил е пролетния сезон за Хималаите и Нирмал отлита далеч на запад, където е Нанга Парбат. Тук обстоятелствата са малко по-особени и този връх се изкачва най-вече през юни и той не изпуска тази възможност. На 3 юни стъпва и на купола на Съдбовната планина – Нанга Парбат.

Тук в близост пък са 4-те каракорумски осемхилядника. През юни и юли отново четири гиганта – 15 юни Хидън пик /Гашербрум I/, три дни по-късно Гашербрум II – 18 юни. Малък отдих и на 24 юли е на К2, а на 26-ти на Броуд пик. Третият рейд е оставил за есенния сезон. Без проблеми на 23 септември е на Чо Ойю, а на 27- ми на Манаслу.

Последният покорен връх беше Шиша Пангма.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт