Злати и Пенчо Тариката откраднали 6,5 килограма злато

Бургаската полиция е заловила двама крадци - Злати Илиев и Пенчо Манов, известен като Пенчо Тариката, обрали четири търговски обекта. Три от тях са складове на едро за магазини и една заложна къща, от която са плячкосали близо 6 килограма и половина злато. Това съобщи окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев на брифинг пред журналисти.

"Крадците са от тежкия криминален контингент, каза старши комисар Калоян Калоянов", шеф на ОД на МВР.

Двамата крадци са съответно осъждан и реабилитиран. Кражбите са извършили в Бургас и Айтос за периода от май 2017-та година до юни 2018-та година.

Схемата им на действие била следната: разбивали стените на набелязаните обекти и заглушавали СОТ-а, после отваряли касите.

111cc7573c27bdd4d04b5c8ad42dbac79c6

Използван е специфичен режещ инструмент с газ пропан бутан и кислород, за да се разбият касите. Откраднатото злато е на стойност 250 000 лева. Всичко откраднато от складовете - цигари и алкохол, е на стойност 322 000 лева, уточниха от държавното обвинение.

Заглушители за СОТ се продават свободно на цени от 10 до 100 лева- нещо, което трябва да се забрани, коментираха магистратите.

Наблюдаващият прокурор Мануел Манев обясни, че винаги е имало предварително обследване и проучване на обектите. "Проучвали са се маршрути и са се правили удари в точното време", каза прокурорът. Двамата крадци са арестувани, те са на по 40 години. Задържането им стана рано сутринта във вторник, когато градът осъмна блокиран от полиция, завардени бяха даже изходите му, с цел търсените престъпници да не избягат.

Ще се проверява дали са участвали и в други обири, включително и в чужбина.

Коментари

Задължително поле