Златните момичета: Това беше един тежък, трънлив и красив път

художествена гимнастика

"Беше тежък и трънлив път, но и много красив път". Така златните ни момичета определиха изминалите години в художествената гимнастика, информира БТВ.

"България винаги е била зад нас. Винаги ни е подкрепяла и обичала", заяви Ренета Камберова пред БТВ часове, след като националният ансамбъл се завърна с бронзов медал от олимпийските игри в Рио де Жанейро.

Михаела Маевска, Ренета Камберова, Цветелина Найденова, Християна Тодорова и Любомира Казанова бяха посрещнати на летище "София" от многобройни почитатели, които скандираха "Златни сте!"

"Видяхме страшно много любов и обич, която във важен момент достигна до момичетата. Много благодаря! Беше ни много тежко, костваше ни много сили и емоции. Преживяхме много неща, преминахме през ада и рая. В Рио ни се събра много - и инцидента с Цвети, и фактът, че това беше тяхното последно състезание, и големите очаквания за медал. Беше много емоционално", разказа председателят на Българска федерация по художествена гимнастика - Илиана Раева.

Олимпийските игри в Рио бяха последното състезание за ансамбъла в този състав. След 8 години в националния отбор, момичетата ще слязат от голямата спортна сцена.

"Не мисля, че това е финалът. Един ден ще се върнем в големия спорт. Гимнастиката е част от нас и никога няма да ни напусне", заяви Ренета Камберова.

Раева разкри и как момичетата са се превърнали от индивидуалности в отбор.

"Това е една сериозна работа. Когато ги поех преди 8 години работих много над тяхната психическа устойчивост. Те са много различни, всяка една от тях има силен характер. Всяка една от тях индивидуално е много чепата, но успяхме да създадем отборен дух. Показателно е, че за 8 години никога не съм чула да се скарат.

В началото те бяха много отричани. След първото им състезание в Бремен, на което станаха 7-ми, имаше доста мнения, че трябва да се откажат. После взеха първия си медал в Москва. След това станаха световни шампионки и тогава всички ги оставиха намира. Беше тежък и трънлив път, но и много красив".

"Негативната критика беше най-добрата ни мотивация. Всяко лошо нещо ни обединяваше и ни караше да вървим напред", разкри Камберова.

Тя разказа, че най-тежкият момент за нея в Рио са били квалификациите, на които направи грешка. В този момент останалите момичета са я подкрепили и са застанали зад нея.

"Бях много щастлива, че играхме последни на финала. Имах предчувствие, че ще се случи нещо и всички ще чакат нашата оценка", спомни си капитанът на националния отбор Михаела Маевска.

"Трудно ми е да ги опиша по отделно, защото при мен те бяха малки, не си показваха реакциите и характера. В Рио обаче видях големи жени.

Най-спокойна се оказа Ренета, но тя не позволява да ѝ казват какво да прави, ако не иска. Само Михаела осъзнава какво е станало. В Рио след състезанието ми каза: "Госпожо, не мога да си представя, че ще стана в понеделник и няма да отида на тренировка". Буба е с уникална психика. Тя е единствената, която изигра 6 подиумни съчетания без грешка. Цвети Найденова е универсална гимнастичка. Тя е безгрешна. След състезанието в Рио я попитах дали е бъркала някъде, а тя ми отговори "Веднъж". Хриси е най-емоционална. Много я измъчихм с тези килограми, но на игрите тя беше страхотна", разкри Раева.

"На мен ще ми трябват доста понеделници, за да осъзная, че нещата приключиха. Много съм щастлива, знам, че един ден ще се събудя и ще го осъзная. Сега не бързам", разказа Ренета Камберова, която е решила да проведе още един възстановителен лагер преди да сложи окончателен край на кариерата си в националния отбор.

"Всички имахме една цел, една мечта и се радвам, че я постигнахме", каза Михаела Маевска.

Илиана Раева разкри и подробности за състоянието на гимнастичката Цветелина Стоянова, която направи опит за самоубийство преди европейското първенство по-рано тази година.

"В Рио през цялото време бях във връзка с нейния брат.Нещата вървят в добра посока. Рехабилитацията също върви добре. Цвети винаги е била контактна. Много я пазехме. Докторите препоръчаха да не коментираме състоянието й Сега й е нужна много любов, с която тя е обградена, за да се възстанови бързо".

Момичетата от ансамбъла разкриха, че преди заминаването за Рио Стоянова им е казала, че ги обича и ги чака да се върнат.

"Рени ѝ направи план вече. Каза й, че иска да ходят заедно на почивка в Ибиса", каза Раева.

"В Бразилия получавахме страшно много любов. Постоянно ги окуражаваха и успокояваха. Вярвам, че любовта даде завършек на тази приказка. От момичетата само Любомира продължава да се състезава. Новият ансамбъл, който сформирахме, прави много трудни неща. След състезанията я попитах дали ще може да ги научи. Тя ми каза: "Госпожо, дайте ми един месец!". Имаме решение на Управителния съвет, че ако някоя от тях иска да се върне, ще ѝ позволим, но не мисля, че ще имат такова желание", разясни председателя на БФХГ.

"Почивка, образование и след това хубав живот", това си пожела Михаела Маевска.

"Ина Ананиева постигна всичко с тези момичета. Сега мога да й кажа да си почива и след това да влиза в залата и да работи с новите момичета", завърши Раева.

 

Коментари

Задължително поле