Знаково посещение на Халифа Хафтар в Атина, дни преди Берлинската конференция за Либия

Гръцкият вуншен министър Никос Денсдиас (вляво) на среща с фелдмаршал Халифа Хафтар; Снимка: Twitter

Лидерът на Либийската национална армия пристигна изненадващо в Атина снощи в 20:31 ч. и веднага проведе неформална среща с гръцкия външен министър Никос Дендиас преди официалните им преговори в петък. Пристигането му не бе оповестено официално от съображения за сигурност.

Мерките за сигурност на Халифа Хафтар са драконови. Районът около хотел King George, където пребивава на площад Синтагма, е пълен с полицаи от службите за борба с тероризъм. Всъщност този хотел е избран, тъй като не е достъпен за широката публика и освен това има металотърсачи и други мерки за сигурност.

Визитата на Хафтар в Атина е в критичен момент, три дни преди Берлинската конференция за Либия, на която Гърция не е поканена да присъства. Смята се, че посещението му изпраща множество съобщения, както до Турция, така и до силите, участващи в Конференцията за бъдещето на Либия, за която ще пристигне и американския държавнен секретар Майк Помпео.

Приблизително по същото време, когато Хафтар пристигна в Атина, премиерът Кириакос Мицотакис изпрати телевизионно съобщение до ЕС, че Гърция ще наложи вето върху всяка Либия, освен ако не бъде включена в анулирането на меморандума Турция-Либия. Всъщност той каза, че ветото ще се упражнява на всички европейски форуми, на ниво външно министерство и на срещата на върха. Г-н Мицотакис добави, че е изпратил писма до ЕС, разговарял е с Ангела Меркел по телефона и днес отново ще разговаря с нея.

„Гърция никога няма да приеме политическо решение за Либия на Европейския съвет, което то не предвижда анулиране на меморандума с Турция“, каза Мицотакис в интервю за Алфа ТВ в четвъртък, по време на което се споменава, че Гърция е „погрешно“ не е поканен на Берлинската конференция, която ще обсъжда кризата в северноафриканската страна.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа