Зодиите и кирилицата

Овен 
Аз съм българче
Овенът няма проблеми с кирилицата. Отношението му към нашето „А, Бе“ е по-скоро изпълнено с гордост. Той е един леко избухлив Бойчо Огнянов на съвремието ни. При всички Овни, без изключение, родолюбието рано или късно надделява, дори и временно да са се поддали на чуждопоклонически настроения. А с любовта към отечеството и историята ни ръка за ръка върви и гордостта от това, че и ний сме дали нещо на света. Родените под Огнения знак на най-опърничавото животно в зодияка не са съгласни, че някакви си македонци или руснаци могат да претендират за родина на славянската писменост. 

Телец
Не си я дава
Телецът обича да притежава. Каквото и да е. В случая – кирилица. Ще извинявате, но по-добре да си с една азбука повече, отколкото по-малко, не е ли така? Да, малко му пречи, когато на компютъра забрави да премине от латиница на кирилица и се окаже, че е изписал цели три изречения на маймуница, но се примирява. Защото си харесва азбуката. Ами че в нея има цели 30 парчета, а англичаните, примерно,  се налага да пишат изкилифенчения си език с едни с мизерни 24 знака. Телецът не би допуснал родоотстъпнически елементи дори и да намекнат, че българската азбука пречи и трябва да бъде сменена. 

Близнаци
Стои над тези неща
Близнаците не само са космополити, те са и интелигентни и най-често знаят няколко езика, освен родния си български. Поради непостоянната си променлива и бързо адаптивна природа, те леко преминават от латиница на кирилица, а в по-добрия случай са усвоили и някоя писмена система с логограми, например японски. Често въобще не им прави впечатление дали пишат на кирилица или на шльокавица и се чудят защо някои знаци, като Овена или Девата, вдигат толкова шум за нищо. Славянската писменост им допада някак, защото се чувстват леко ексцентрични и различни дори сред съседните ни народи. 

Рак
Обича празника 24 май
Ракът мрази промените. Докато в един момент не се реши и не се гмурне с главата надолу право в най-дълбокото. Не вижда причини да се ядосва затова, че непрекъснато му се налага да сменя клавиатурите. Той бездруго си пише предимно на български, освен ако не живее в чужда държава. В някои дни Ракът е по-благоразположен към братята Кирил и Методий и не ги ругае за това, че не е забелязал, че не е преминал на кирилица, и на един дъх е напечатал цяло обръщение на български, но с латински букви. Ако оставим шегата настрана обаче, Ракът, разбира се, с гордост и радост празнува 24 май.

 Лъв
АЗ-буката го кефи 
Лъвът харесва азбуката ни, защото в името й се съдържа думата „Аз“. Той е голяма консерва. Ако зависеше от него, най-вероятно още щяхме да си използваме голямата и малката носовка. Дори се дразни че езикът се променя и в него навлизат нови думи. Обикновено е националист до мозъка на костите си. Уважава Кирил и Методий, заради това, че са успели в делото си, при това така добре са се справили, че сега три народа се карат чия писменост е кирилицата. Но някои Лъвове проявяват фриволно отношение към граматиката и правописа и изписват „маика Балгария“ по собствени езикови правила.

Везни
С пълен член за разкош
Везните са идеалисти-космополити. Те се интересуват от формално естетическата страна на българската култура и писменост. Буквите им харесват графично. За разлика от много други, те обикновено обръщат внимание и на шрифта, с който пишат, и обичат да избират нови и красиви шрифтове. Ако трябва да сме честни, 80 процента от родените под този знак не знаят кога се използва пълен член и слагат „-ът“ за разкош – където им скимне. Понякога пишат „сам“, вместо „съм“, повлияни от това, че доста често да пердашили на шльокавица от мързел да превключат българската клавиатура. 

Дева 
Чуждопоклонник-патриот
Девите имат порядъчно и уважително отношение към българщината. Те се гордеят че са българи и се стараят да възпитат децата си така че да уважават националните ценности. Определено си харесват и кирилицата, и празника на буквите и химна „Върви, народе възродени“. Което хич не им пречи да са чуждопоклонници, при това верни. Веднъж определят ли се като франкофони, горди викинги или русофили, те със зъби и нокти бранят позициите си. Трезво и деловито, Девата подрежда чувствата в душата си така, че любовта към отечеството да не пречи на лоялността към приемната им родина. 

Скорпион
Баща на шльокавицата 
Първото на света „zdr ko pr?“ е написано от Скорпион. Това предполагат астрологични антрополози в записките си от началото на XXI век. Иначе Скорпионът пише и на кирилица. Той принципно уважава нашата азбука, но понякога се чуди дали пък животът му нямаше да е по-лесен, ако всички дружно преминем на латиница, като сърбите, хърватите, македонците и другите съседи. Като довод, ако евентуално се е сетил за това, той може да изтъкне че шльокавицата е изконна фонетична система за българите – на български, но с латински букви пишат например банатските българи в Румъния, Сърбия и Унгария. 

Стрелец
Непредубеден, но привързан
Стрелецът е един от най-непредубедените знаци. Той е против всички прояви на расизъм, сексизъм и други  –изми на дискриминационна основа. И му е все тая с какви букви или на какъв език ще пише, стига отсрещната страна да го разбира. Но Стрелецът изпитва сантимент към азбуката ни и в никакъв случай не би се съгласил тя да изчезне от лицето на Земята, дори и ако за запазването й е обречен цял живот да превключва между клавиатурите и да преписва цели абзаци, които е напляскал, без да погледне в екрана. Почита 24 май, като си тананика мелодията на „Върви, народе възродени“ под душа. 

Козирог
По-съвършената система
Козирогът се вбесява от неуредиците. Той е човек на работата и всички финтифлюшки и измишльотини, които затрудняват или разсейват трудещия се, му се струват излишни и дразнещи. По въпроса за кирилицата Козирозите се разделят на два лагера: според едните вече е крайно време тя да отиде в историята. Почти всички, които използват буквена писмена система, пишат на латиница. Ако се присъединим към по-голямата част от света, ще спестим много време, смятат те. Според другите, по-удачно е всички останали да се научат да пишат с нашите букви, тъй като кирилицата е по-съвършената система. 

Водолей
Открива цял един свят 
Българската азбука изпълва Водолея с интелектуално задоволство, в нея открива цял един свят. Обича да разсъждава върху порядъка на буквите, върху смисъла на графичното им изразяване и върху историческия ефект от делото на солунските братя. За него кирилицата е един прекрасен пъзел от милион и едно парченца. Това възхищение не му пречи да използват огромно количество чуждици в речта си. Родените под този зодиакален знак съзнателно или несъзнателно следват в отношението си към езика философията на Витгенщайн и също като него с лека тъга усещат превъзходството си над останалите хора. 

Риби 
Всяка буква в свой цвят
Рибите обичат българската азбука. За тях тя не е обикновена езикова знакова система, а се състои от индивидуални букви, почти живи същества. А, Б и В не са графичен израз на фонеми. Всяка буква е свързана с конкретен човек или преживяване. Мнозина от родените под този знак имат способността да асоциират буквите с различен цвят, музикален тон или ухание. Например първата буква от името на любимия човек има специално място в сърцето и мислите им. Те са рисували тази буква, преплетена със своята, изписвали са я по запотени стъкла, когато си мислят, че няма кой да ги види.

Коментари

Задължително поле