Зонта клуб София празнува четвърт век

Вицепрезидентът г-жа Илиана Йотова и патронът на събитието, писателката Здравка Евтимова, която бе отличена с “Жълта роза”.

Организацията работи за овластяване на жените по света

Писателката Здравка Евтимова е патрон на събитието

Зонта клуб София отбеляза 25-ия си рожден ден на символично място - зала “Слънце” на Националния исторически музей.

Мястото бе избрано неслучайно - преди повече от 100 години създателките на дамската благотворителна организация в САЩ избират индианския знак за животворното светило за емблема.

Тържеството започна с парад на знамената на всички държави, спомогнали за създаването и съществуването му - България, САЩ, Швейцария, Германия и флага на клуба. Членът на управителният съвет Светлана Тилкова-Алена се пошегува, че все є се пада да носи американското знаме.

Президентът на организацията Ивелина Джамбазова благодари поименно на всички официални лица за присъствието, както и на патрона му - писателката Здравка Евтимова.

“Нека символът на светлината бъде с нас”, заяви Ивелина Джамбазова и подчерта, че в момента в България има осем действащи клуба, които активно защитават правата на жените с консултации, дарения и пряка помощ при домашно насилие.

Вицепрезидентът Илиана Йотова изнесе тревожни факти, че пандемията е събудила домашното насилие и 8 жени са изгубили живота си. Здравка Евтимова изнесе пламенна реч, която заплени присъстващите с думите: “Вие създавате от слабостта - сила”. Писателката получи статуетка “Жълта роза”. Гостите изгледаха филм на режисьорката Магдалена Ралчева, а за финал пя камерен хор “Гласовете на Орфей” с диригент г-жа Венеция Караманова

Какво е Зонта

В началото на ХХ век, когато жените много рядко са заемали лидерски позиции, Мариан де Форест - писател и журналист, се вдъхновява от идеята да развие клуб, съставен от жени, които се разпознават като лидери в своя бизнес или професия, и които биха могли да работят и помагат на жените за намиране на работа и достойно място в професиите редом с мъжете.

Така през март 1919 година в Бъфало, Ню Йорк, САЩ е основан първият Зонта клуб. През 1930 г. Зонта се пренася в Европа. В България първият клуб е основан през 1995 година и вече има 8. През годините успешно се осъществяват множество проекти - Проект “Домашно насилие. Трафик на жени и деца”, Проект “Подкрепа на млади таланти”, Проект “Жълта роза”, Проект “Има и такива жени”, Проект “Обзавеждане на апартаменти” за децата в Защитен дом “Радост” в с. Дрен, Проект “Япония”, Проект “Пожелай си бъдеще днес” и др.

Коментари

Задължително поле