Зоран Заев: Не виждам необходимост за промяна на македонската конституция

"Република Македония няма никакви намерения и амбиции, териториални или други, и страната ни желае да изгради отношения на приятелство". Това заявява македонският премиер Зоран Заев, цитиран от гръцките медии, които се позовават на държавната македонска агенция МИА.

Заев подчертава, че не вижда необходимост да бъде променена македонската конституция, като потвърждава, че каквото и да е решение на спора с Гърция за името на Македония трябва да гарантира идентичността и достойнството на двете страни. "Дилема в това отношение не съществува", казва македонският премиер.

Той изтъква, че на разговорите с Атина за името изискването за промяна на македонската конституция е позиция на Гърция. "Ние имаме нашата позиция. Македония промени конституцията си през 1993 г., като в тази промяна бе включен чл. 2, пар. 49. Ние направихме голяма крачка за премахване на иредентизма. Това, което правим сега, е да покажем, че Македония няма никакви амбиции, било териториални или други, страната ни няма иредентиски стремежи и иска да изгради отношения на приятелство", допълва Зоран Заев.

Коментари

Задължително поле