Зрелостниците на 27 изпита в рамките на втората матура

Снимка: МОН
Втората задължителна матура се провежда днес в цялата страна.

11 000 дванайсетокласници на държавен изпит в София

Избор между 18 предмета

На втори задължителен държавен изпит се явяват зрелостниците утре. Те можеха да избират между 18 предмета, а общо матурите ще са 27, защото тези по чужд език се полагат на различни нива в зависимост от учебния план.

Днес завършващите професионално образование също се явяват на задължителния си държавен изпит за придобиване на професионална квалификация.

Рано сутринта в МОН ще бъде изтеглен един от двата варианта за втория задължителен зрелостен изпит по предмети, а час по-късно ще бъде изтеглена и темата за държавния изпит за придобиване на професионална квалификация, уточниха от МОН.

След това в периода 26 -31 май следват допълнителните матури по желание.

Така по време на изпитната сесия май-юни просветното министерство ще проведе общо 83 изпита, тук се включват и изпитите за валидиране на умения.

Тази година зрелостниците са близо 48 000, като 11 000 от тях са в София. На матурата по БЕЛ вече мина и на нея се явиха общо 45 889 уменици. И тази година бяха подадени сигнали за изтекли отговори на въпросите още по време на изпита. От МОН изпратиха сигнал за това до компетентните органи и се чака резултатът от проверките.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование