Зрителите в Първа лига - колкото в два мача на „Барса“

Футболните страсти в българското първенство утихнаха след последния кръг от есенния дял. Като че ли новаците в елитната ни група допринесоха най-много за чара в новата Първата професионална лига.

„Дунав“ бе първи, като дори би с 2:0 носителя на купата - ЦСКА. Същото направи и „Верея“. „Нефтохимик“ записа победи над отбори като „Ботев“, „Славия“ и „Берое“, а „Локомотив“ (Горна Оряховица) заслужава уважение за мача с ЦСКА. Той се превърна във втория най-посетен през есента. Общо 9500 души бяха на стадиона, за да станат свидетели на бойкото реми 0:0 с „червените“.

37-200

„Левски“ нанесе първата и единствена към момента загуба на хегемона „Лудогорец“, като дори „сините“ бяха доста време на върха. Спокойно можем да кажем, че Първата лига не бе съвсем скучна и постна. Въпреки това нямаше хора по стадионите. Отливът на феновете е голямата болка на всеки един отбор. В изиграните 19 кръга и общо 264 мача събраха точно 190 832 зрители по трибуните. Толкова хора гледат „Барселона“ на „Камп Ноу“ за... два домакински двубоя.

Ще кажете, че нямаме Лионел Меси или един Жерар Пике дори, но не може средната посещаемост на Първата лига да е... 722 души! На мач! Под 100 души гледаха 9 двубоя, като в това число не влизат срещите при закрити врати. И още стряскащи цифри. В 67 мача по трибуните имаше под 1000 запалянковци. Това са 25% от всички двубои в първенството през есента! Кота 10 000 беше мината само веднъж, и то благодарение на вечното дерби. ЦСКА и „Левски“ събраха 21 000 зрители. Разликата с втория най-посетен мач не е малка - 9500 привърженици на „Локомотив“ (Горна Оряховица) - ЦСКА. Третият двубой с най-голям интерес е пловдивският сблъсък между „Ботев“ и „Локомотив“ - 7250 души.

37-1

Разбира се, фактор за слабата посещаемост изигра и фактът, че доста от отборите не играят на своите стадиони. Новакът от Горна Оряховица се премести в Пловдив. Само мачът с ЦСКА бе истинско домакинство. „Черно море“ отиде в Каварна, а „Дунав“ се нанесе в Разград. Това обаче не попречи на общо 13 430 фенове да гледат мачовете на тима от Русе. „Дунав“ е пети по посещаемост, но да се върнем към смяната на адресите. „Монтана“ отиде в Ловеч и записа антирекорд по посещаемост - 28 клетници при домакинството на „Верея“, завършило 1:1. Тимът от Северозападна България е и най-малко гледан - 3238 зрители по трибуните.

„Славия“ не е в квартал „Овча купел“, а на националния „Васил Левски“, което не е оправдание за едва 4500 зрители общо при домакинствата. Все пак разстоянието от стадиона на „белите“ до националния са 15 спирки с тролей №2. „Локо“ (ГО) пътува малко над 200 км, за да приема мачове в Пловдив. Кой знае какво щеше да бъде, ако „Славия“ домакинстваше на такова разстояние.

37-2

И въпреки че „Левски“ и ЦСКА са сред най-гледаните отбори, феновете им изобщо не заслужават похвала. За разлика от предишните години този път именно привържениците на „сини“ и „червени“ са длъжниците, не играчите.

Привържениците трябва да се върнат на стадионите, защото така убиват, макар и бавно, своите отбори. В Първата лига всеки тим разчита на продадените билети. Ако привържениците не са по трибуните, футболът ни ще умре. Виновни няма да са само босовете, които в повечето случаи са недолюбвани от т.нар. ултраси. Футболът е за хората с шалове в ръка. Клубовете ни са на апаратно дишане, защото футбол се играе за феновете. Те са сърцето на всеки един отбор. И когато тях ги няма, линията на пулса постепенно ще се превърне в една права, тръгнала към вечността.

37-100

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ