На 26 май 2019 да почерпят

Вениамин, Симона, Тодор и Ивана отпаднаха след първия концерт на живо в „Гласът на България“

Тино от „Гласът на България“ вкара чалга хит във филм на Тарантино

Лекуват в „Пирогов“ момче, поразено от токов удар в Северна Македония

Клуб на БГ професионалисти превзема Вашингтон Организацията помага на сънародниците ни да се реализират по-добре в Америка

Битката на финалистите в „Гласът на България“ започна

Британски алпинист загина на слизане от Еверест

Амелия Личева – във фокуса на Българския П.Е.Н.-център

Текстописецът и продуцент Крис Янг пред “Труд”: Дара е енергийно торнадо

51-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт, стана донор на черен дроб Мъжът е приет във Великотърновската болница с тежка травма

Запорираха сметки и имоти на кмета на Септември Марин Рачев и съпругата му

Откриха ДНК следи от заподозрения за експлозията в Лион

Без тениска на бала, моля! Благотворителността ви да е по мярка…

Българка в Лион: В момента, в който е избухнала бомбата, чухме силните писъци

Международен трибунал на ООН постанови Русия незабавно да освободи арестуваните украински моряци

Зърнопроизводители против новите административни изисквания в наредбата за горивата

Снимка: Труд

Земеделците имат сериозни възражения срещу проекта на наредба за реда и условията за водене на регистър на лицата, осъществяващи икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Това каза Цветан Берберов от Националната асоциация на зърнопроизводителите по БНР преди обсъждането й днес в парламентарната Комисия за борба със сивата икономика и контрабандата ще обсъждат проекта на наредба към т. нар. закон за горивата.

Освен включването на земеделците, които ползват горива, в специален регистър, наредбата към т.нар. закон за горивата, поставя пред тях нови административни изисквания като към търговци, а не крайни потребители на горива. Заради това зърнопроизводителите обявиха, че са в протестна готовност.

„В самото заглавие на закона изкристализира неговия лобизъм. Противоречията започнаха в комисията, на второ четене, през април. Нас ни припознаваха като ведомствени бензиностанции, които ние не сме. Ние сме декларирали своите съдове за съхранение на горивата, които използваме в селското стопанство. Това е нещо, което е нормално. Използваме, наистина, немалко количество горива, но бяхме спрягани като икономическа дейност, от която излизат и влизат нелегални количества горива, които се предлагат на българския пазар. Това, честно казано, ни втрещи, защото г-н Емил Димитров каза, че в хазната те могат да влязат 1,5 млрд. Апропо, цялото земеделие не разполага с такива горива в цялата си дейност“, каза Цветан Берберов.

Спорната наредба вменява задължения на общинските служби по земеделие, а в писането й не е участвало ресорното Министерство на земеделието, каза още той. Според него, в текстовете се увеличава административната тежест за общинските служби, но и към земеделските производители, „което е непосилно“.

„Постоянно се говори за намаляване на административната тежест, а тук, в първоначалния вариант за проектонаредба, ние трябваше да осигурим задължително квалифицирани лица, които да имат електронен подпис, които при всяко едно зареждане, то да бъде администрирано и вписано в сървър на Министерство на икономиката, което за нас е абсолютно causa perduta. Това е почти невъзможно, защото ние се намираме в отдалечени точки от обществото, в които няма интернет връзка, а дори токовете са непостоянни, от което гърмят сървъри, компютри…“

Строителството на един обект за горива от 1 категория е „не по-малко от 100-150 хил. лева за всеки един земеделски производител. Това е непосилен и неразумен разход за нас“, посочи Берберов.

Според него сега съществуващите норми за отчет на горивото са работещи и достатъчни.

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.