Зърнопроизводители против новите административни изисквания в наредбата за горивата

Снимка: Труд

Земеделците имат сериозни възражения срещу проекта на наредба за реда и условията за водене на регистър на лицата, осъществяващи икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Това каза Цветан Берберов от Националната асоциация на зърнопроизводителите по БНР преди обсъждането й днес в парламентарната Комисия за борба със сивата икономика и контрабандата ще обсъждат проекта на наредба към т. нар. закон за горивата.

Освен включването на земеделците, които ползват горива, в специален регистър, наредбата към т.нар. закон за горивата, поставя пред тях нови административни изисквания като към търговци, а не крайни потребители на горива. Заради това зърнопроизводителите обявиха, че са в протестна готовност.

„В самото заглавие на закона изкристализира неговия лобизъм. Противоречията започнаха в комисията, на второ четене, през април. Нас ни припознаваха като ведомствени бензиностанции, които ние не сме. Ние сме декларирали своите съдове за съхранение на горивата, които използваме в селското стопанство. Това е нещо, което е нормално. Използваме, наистина, немалко количество горива, но бяхме спрягани като икономическа дейност, от която излизат и влизат нелегални количества горива, които се предлагат на българския пазар. Това, честно казано, ни втрещи, защото г-н Емил Димитров каза, че в хазната те могат да влязат 1,5 млрд. Апропо, цялото земеделие не разполага с такива горива в цялата си дейност“, каза Цветан Берберов.

Спорната наредба вменява задължения на общинските служби по земеделие, а в писането й не е участвало ресорното Министерство на земеделието, каза още той. Според него, в текстовете се увеличава административната тежест за общинските служби, но и към земеделските производители, „което е непосилно“.

„Постоянно се говори за намаляване на административната тежест, а тук, в първоначалния вариант за проектонаредба, ние трябваше да осигурим задължително квалифицирани лица, които да имат електронен подпис, които при всяко едно зареждане, то да бъде администрирано и вписано в сървър на Министерство на икономиката, което за нас е абсолютно causa perduta. Това е почти невъзможно, защото ние се намираме в отдалечени точки от обществото, в които няма интернет връзка, а дори токовете са непостоянни, от което гърмят сървъри, компютри...“

Строителството на един обект за горива от 1 категория е „не по-малко от 100-150 хил. лева за всеки един земеделски производител. Това е непосилен и неразумен разход за нас“, посочи Берберов.

Според него сега съществуващите норми за отчет на горивото са работещи и достатъчни.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика