Ивайло Калфин: Отношенията с Русия не бива да пречат на членството ни в НАТО

В ЕС протичат процеси, които хората не припознават

“Добрите отношения на България с Русия не бива да се противопоставят на членството ни в НАТО и ЕС.” Това заяви кандидатът за държавен глава Ивайло Калфин в интервю за престижното европейско политическо издание “Политико”.

Пред него бившият вицепремиер коментира, че сегашният президент Росен Плевнелиев се различава в позицията си спрямо Русия: “Той поддържа особено силна антируска реторика по-скоро в чужбина. В България не говори точно така”, обяснява Калфин.

Кандидатът за държавен глава, издигнат от коалиция “Калфин - президент” и подкрепен от АБВ, коментира още, че трябва да се прави ясна връзка между действията на НАТО и реакцията на Русия. По думите му това в момента не се случва.

“Всеки път, когато войски на НАТО се подредят до границата с Русия, Русия реагира по един и същи начин. Колкото повече НАТО притиска Путин, толкова по-агресивно реагира той”, уточнява Калфин.

Той изрази позицията си и относно резултатите от референдума за излизане на Великобритания от Европейския съюз. “Вътре в ЕС протичат определени процеси, които се оказва, че не са достатъчно разбираеми за гражданите на страните членки, хората не ги припознават и съответно не ги подкрепят. Докато ЕС не започне да се променя и не стане по-достъпен за гражданите си, няма да има нищо учудващо в това, ако и в други държави се инициират подобни референдуми за напускане”, заяви Калфин относно Брекзит.

Избори 2020. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Задължително поле