Търговец закла жена си и опита да се гръмне (обзор) Споделял с приятели, че жена му има любовник и ще я убие

Шефът на кризисния щаб: От днес пътниците от Италия и Китай ще попълват анкета с лични данни В момента у нас има 10-12 човека, които са под наблюдение, каза Мутафчийски

Първи заразен с коронавирус в Швейцария

Съвместно заседание на правителствата на България и на Гърция ще се проведе утре в Александруполис

Блокираната българка в хотел в Тенерифе: Не ни разрешават да излизаме

До 10 000 лв. ще струват на общините всеки километър път без винетка

Унищожиха невзривен боеприпас, открит край Ямбол

ВАР още от старта на идния сезон

Осъдиха 80-годишна варненка за телефонни измами Баба Веселинка паднала в капана след опит да прибере пари от прокурор

Стопанската академия е единственото българско висше училище със сертификат от Европейската комисия Той е за магистърска програма по митнически контрол

Президентът Радев: От правителството зависи въвеждането на еврото да бъде с икономическа и социална интеграция

Превозвачите връщат наети устройства за тола след три месеца Прекратяват контактите по-рано при промяна в собствеността на камиона или автобуса

Външно потвърди: Българско семейство е под карантина в хотел в Тенерифе, в контакт с тях сме

8 ученици от Кърджали се прибират по спешност от Италия заради коронавируса

Българска асоциация на заведенията опроверга Борис Бонев за незаконно строителство на „Витошка“

Иванчева изпързаля правосъдието

Опита да уволни свой заместник, докато е зад решетките

От ареста разписва заповеди и ги изпраща по майка си Любка

След като Специализираната прокуратура изчака месец, за да поиска арестуваната за подкуп Десислава Иванчева да бъде отстранена временно от длъжност, кметицата на столичния район “Младост” успя да изпързаля правосъдната система.

От спецзвеното обявиха едва днес, че Иванчева не трябва да ръководи районната администрация, защото издавала писмени заповеди за уволнение и разписвала документи от ареста, като по този начин влияела на производството. Част от заповедите са съвсем законни, защото в дните, когато са издавани, кметицата е прекратявала платения си отпуск, в който излезе след задържането.

От килията тя на практика е управлявала, въпреки че според обвинението именно чрез поста си рекетирала строителен предприемач. “Труд” научи, че от ареста всичко се носело в община “Младост” от майка й Любка, тъй като на близки роднини са позволени свиждания.

“По този начин тя (Иванчева – б.а.) е осъществявала от следствения арест действия, насочени към реално упражняване на правомощията на кмет на район, въпреки задържането є под стража”, написаха от спецпрокуратурата. Делото за отстраняването на Десислава Иванчева се гледа в късния следобед (виж карето).

Петър КърджиловНа него се появи най-върлият й защитник и виден “протестър” – пиарът на района Петър Кърджилов, който е и член на Националния съвет на политическа партия “Зелените”, част от новата коалиция “Демократична България”.

Кърджилов потвърди информацията на “Труд”, че майката Любка носела подписаните от Иванчева заповеди в общината. И обяви, че с едно от нарежданията, с дата 14 май, той е назначен на временен трудов договор за заместник-кмет на мястото на Биляна Петрова, която бе арестувана заедно с Десислава Иванчева.

“Труд” научи, че следващата седмица Иванчева ще се възползва от правото си да посочи за втори път човек, който да изпълнява нейните кметски задължения, докато тече делото срещу нея. И това ще е именно Петър Кърджилов. С друга своя заповед, от 21 май, кметицата опитва да изгони Румен Русев, който е неин заместник с ресор “Строителство”.

Когато Иванчева бе задържана пред сградата на Министерството на младежта и спорта на 17 април заедно с Биляна Петрова, в служебната им кола бяха намерени 56 000 евро. Малко по-рано, в градинката пред Народния театър, бе арестуван и бившият кмет на “Младост” Петко Дюлгеров, с 14 000 евро в него. Според обвинението общата сума от 70 000 евро е била от първа вноска от подкуп на стойност 500 000 евро, поискани от предприемача Александър Ваклин, за да му бъдат пуснати преписките за разрешение за строеж.

На заседанието за мярката й за неотклонение през април, Иванчева обяви, че Румен Русев имал участие в “постановката” срещу нея, защото искал да ръководи “Младост”. Затова Десислава Иванчева посочи за и.д. кмет другия зам.-кмет Владимир Клисуров. Но той обяви, че няма капацитет за поста и пусна предизвестие за напускане на администрацията, което изтича следващия месец. Така единственият вариант за управник оставаше Русев, но сега вече има друг заместник, който е яростен защитник на кметицата – Петър Кърджилов. Следващата седмица сто на сто той ще бъде посочен за и.д. кмет.

 

Решението на първата инстанция:

Магистратите отстраниха от длъжност кметицата и заместничката

Специализираният наказателен съд отстрани от длъжност Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова след заседанието си, приключило малко след 18:00 часа снощи.

Основният мотив на магистратите бе, че заместник-кметът Румен Русев е дал показания срещу Иванчева и Петрова на 18 април. В тях той разказал за определени техни служебни действия.

На 21 май Иванчева е изготвила заповедта за освобождаването на Русев, в която не е изложила никакви мотиви за решението си (виж карето). Заповедта била връчена на лицето Анелия Кехайова с цел да бъде заведена надлежно в деловодството. Изготвено е и копие до Маргарита Стоянова, секретарката на Иванчева.

“Не би могло да се приеме, че разследването ще бъде обективно и няма да му се влияе, ако задържан в ареста може да уволнява свидетели по делото срещу него”, мотивира се спецсъдът. И добави, че Иванчева има правото като кмет да налага дисциплинарни наказания и да уволнява и по този начин би могла да окаже въздействие върху свидетели, които работят в администрацията.

Според съда, а и според прокуратурата, в случая не е от съществено значение дали заповедта за уволнение на Русев е валидна и законосъобразна. По-важно е влиянието, което би могла да окаже кметицата, макар и от ареста.

На въпрос на “Труд” към прокурорите по делото, защо не е било поискано отстраняване от длъжност на Иванчева и заместничката й Петрова веднага след задържането им, магистратите отговориха: “Тогава нямаше индикации, че те може да повлияят на делото”.

Решението може да се обжалва пред Апелативния спецсъд. Заседание на втора инстанция е предвидено на 29 или на 31 май.

Румен Русев

Румен Русев пред “Труд”:

За моето уволнение няма мотиви

“Не знам за какво уволнение говорите. Появи се някаква заповед на хвърчащ лист, подписана от Десислава Иванчева, но тя не може да ме освободи” – това заяви пред “Труд” заместник-кметът на столичния район “Младост” Румен Русев.

Той обясни, че заповедта е дошла на 21 май, без мотиви. Русев попитал Столична община какво да прави, а оттам му отговорили, че той не може да бъде махнат от длъжност от Десислава Иванчева, защото тя е в ареста и по последни данни е в платен годишен отпуск.

От СО обявиха пред “Труд”, че на 21.05 кметицата наистина е била в платен отпуск и в този случай не може да уволнява.

Попитан изненадан ли е от действията на Иванчева, Русев каза: “Тя вече с нищо не може да ме изненада”.

 

Частични избори няма да има

Ако Десислава Иванчева бъде отстранена временно от длъжност и на двете инстанции на спецсъда, на този етап това няма да доведе до частични местни избори в “Младост”, обясни пред “Труд” председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) за София-град Полина Витанова.

Тя припомни, че ОИК е органът, който може да прекрати правомощията на Иванчева според Закона за местното самоуправление.

Но за да предприеме ОИК действия, кметицата трябва да има осъдителна присъда. Освен това, дори комисията да я отстрани, тя може да обжалва по всички инстанции на административните съдилища, което отнема години.

“В член 42 от закона има 11 хипотези, с които могат да се прекратят правомощията. В момента няма нито един изпълнен състав на тези хипотези”, смята Витанова.

 

Правен съвет свикват на „Московска“ 33

“Назначаването и уволняването в “Младост” в момента е възможно, само ако заместващият кмета Владимир Клисуров издаде заповеди за това. Десислава Иванчева може да дава само разпореждания”, коментира председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков. Той обяви, че в началото на следващата седмица ще свика правен съвет и ще предложи решение на казуса.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (9)

  1. Кривосъдието в България е толкова криво, че бандитите са по-умни и изобретателни от съдиите, може би защото нямат тройки в студентските си книжки.

  2. Абе мислех, че зелените тролоци са пооредели от безпаричие, а те шават тук още.

  3. E BRAVO NA IVANCEVA, KASKET DOLU,TAZI E HITRA LISICA.DOBRE GI UREDI TAPACITE VAV SOFIJSKOTO PRAVOSADNO ZAVEDENIE.TAZI E PRIMER ZA HITROST.BRAVO.

  4. Изпързаляла е само себе си и ако това не е обичайното и поведение,то е,че нея са я хванали.

  5. След повече от 6 месеца ще е налице предпоставка за прекратяване на правомощията и тъй като тя няма работодател,който да даде съгласие за НЕПЛАТЕН ОТПУСК,а правото и на платен ще е изчерпано и това е по-силното основание от записаното в ЗМСМА неизпълнение на задълженията поради болест,а и съдът се произнася сравнително бързо по тези дела,така че догодина софиянци от МЛАДОСТ вероятно ще правят предсрочни избори,както се случи и в с.Галиче.

  6. Кьде е това правосьдие ха ха то не се знае дали изобщо е виновна за нещо а пишете че изпьрзаляла кривосьдието

    1. Правосъдие на момента каквото ти се иска, има само в мешерето и при камората! А и не могат всички да захвърлят осталите дела и да се занимават само с тази недоучена фризьорка.

  7. Всъщност догодина и да и прекратят правомощията има по-малко от година до редовните избори/май бяха ноември 2015/ и няма да има частични избори,а дали е виновна „Георги“ няма какво да се чуди,въпросът е не дали,а кога ще приключи делото/след 2-3 години окончателно,заради противоречивите интереси на обвиняемите/,но при прекратени правомощия това няма да има значение.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.