Иванчева пъпчаса, „Младост“ с нов кмет (обзор)

Столичният общински съвет назначи Румен Русев за временен ръководител на района

Обвинената за подкуп кметица на столичния район „Младост” Десислава Иванчева се оплака, че заради лошата хигиена в ареста са й излезли пъпки. Това стана в залата на Апелативния специализиран наказателен съд (АСпНС), който трябваше да реши като втора инстанция дали Иванчева и задържаната с нея зам.-кметица Биляна Петрова да бъдат отстранени от длъжност, докато трае наказателното дело.

Състав на Специализирания наказателен съд на 23 май вече постанови отстраняването им, но и двете обжалваха.

Докато обвиняемите се оплакваха пред медиите, на заседание на „Московска” 33 Столичният общински съвет избра за временен кмет на район „Младост” един от заместниците на Иванчева – архитект Румен Русев.

„За” него гласуваха 33-ма общинари, нито един „против”, а 19 посочиха „въздържал се”. За Петър Кърджилов, който доскоро бе пиар на Иванчева, но вече е зам.-кмет, само един съветник даде „за”.

Първо пред „Труд” Румен Русев благодари на служителите на районната администрация за проявената смелост и гражданска позиция (виж стр. 3). Малко преди избора му се разбра, че работещите в два отдела са поискали от СОС да избере Русев, тъй като само той можел да се пребори с хаоса, създаден при управлението на Иванчева.

През това време обвиняемата кметица крещеше пред представителите на медиите в съдебната зала, че „няма такава държава и такова правосъдие”. Относно оплакването й от пъпките наблюдателни читатели сигнализираха в редакцията на „Труд”, че още преди да влезе зад решетките Десислава Иванчева е имала сериозен проблем с акнето по лицето.

Пред журналистите тя обяви, че кмет на ”Младост” трябва да е Петър Кърджилов, защото бил най-близък до идеите й против застрояването, които така и не бяха реализирани.

Относно Румен Русев Иванчева каза, че е подписала от ареста заповедта за освобождаването му и ако някой има нещо против, може да я оспорва в Административния съд, който да я отмени. Както „Труд” писа, задържаната кметица не е уволнила правомерно Русев, тъй като в деня на заповедта, 21 май, тя се е водела в платен годишен отпуск. Иванчева излезе в него след като бе арестувана.

Относно назначението на Кърджилов за заместник-кмет, то е подписано от в момента ръководещия района Владимир Клисуров и затова то се води легитимно.

По време на заседанието магистратите от АСпНС решиха да дадат час и половина на двете обвиняеми да се запознаят с новопостъпили явни и секретни материали по делото. Когато времето изтече Иванчева и Петрова поискаха още, тъй като чак сега имали възможност да прочетат повечето от папките. Затова съдиите решиха да отложат заседанието за вторник, като в трите работни дни дотогава кметицата на „Младост” и заместничката й ще бъдат довеждани от ареста в деловодството на съда, където от 9 до 17 ч ще четат материалите. Иванчева поиска да стисне ръцете на съдиите но те й отговориха, че просто си гледат работата.

34156748_1980402281971425_2311229177375752192_n

 

Кожен специалист пред „Труд“:

Акнето се влияе от много неща

„Труд“ попита дерматолога д-р Петьо Брезоев дали кметицата Десислава Иванчева е получила пъпки от лошите условия в килията в следствения арест, където се намира. Специалистът обясни, че хигиената на средата няма отношение към обострянето на акнето. То се влияело от хормоналните промени в тинейджърските години. При по-възрастните хора напоследък по-често се срещало, особено при жените. Сред причините можели да са тютюнопушенето, хранителните навици и хормоналните смущения. Брезоев обаче коментира, че липсата на хигиена може да предизвика обриви на телесни гънки. „Обринал си се на плажа, обринал си се в затвора, обринал си се на летището. Не мога да кажа, че мястото, където е станало, е причината“, каза д-р Брезоев.

6-1-2

 

Първата му задача ще е да се справи с 600 забавени преписки

Новият управник обеща да работи и да не се отказва

Новият временен кмет на „Младост“ Румен Русев обеща да не се оттегля от поста, както направи предишният заместник, заел длъжността на Десислава Иванчева - Владимир Клисуров.

Русев сподели, че първата му работа в района ще е в следващите месеци да бъдат обработени забавените от Иванчева 600 преписки.

Зам.-кметът Петър Кърджилов, който не беше избран да замести кметицата заяви, че иска да работи с Русев, следвайки политиката на Иванчева. Той все още няма трудов договор за поста зам.-кмет на района. Кърджилов призова Русев да задвижи устройствена процедура относно подробните планове в "Младост" и да настоява Столичният общински съвет да се произнесе за предложението за референдум за мораториум върху строителството в жилищния комплекс.

6-1-3

Кърджилов се оплака, че опитал да поздрави Русев, но новият кмет му казал: "Бегай от тука". Русев отрече да е казвал такова нещо.

"Днес общинският съвет прояви отговорност", коментира избора на кмет на "Младост" лидерът на БСП-София Калоян Паргов. Според него оттук нататък администрацията в района ще работи спокойно.

„ГЕРБ не подкрепя никой от зам.-кметовете, които са в кабинета на Десислава Иванчева“, каза председателят на групата на ГЕРБ в СОС Малина Едрева. Отговорността към хората в района, обаче накарала част от формацията в СОС да подкрепят Русев.

 

Румен Русев първо пред „Труд“:

Няма да разочаровам

34177512_1980402465304740_3349173509820514304_n

След като Столичният общински съвет избра Румен Русев за временен кмет на "Младост", той коментира случилото се първо пред „Труд“.

- Г-н Русев, какви са първите Ви думи след решението на Столичния общински съвет да Ви посочи за временно изпълняващ длъжността кмет на район "Младост"?

- Искам да благодаря на всички, които ме подкрепиха. Няма да ги разочаровам. Благодаря на служителите в района, които проявиха гражданска позиция и смелост.

- Ще оставите ли Петър Кърджилов като Ваш заместник?

- Трябва да помисля. Много ми е рано за такива неща, но за Кърджилов ще се консултирам с колегите.

 

Провал

Мъката на д-р Кърджилов

След назначението на Румен Русев за временен кмет на „Младост“ сто на сто заместникът Петър Кърджилов, ще се раздели бързо с поста си – така, както бе назначен преди седмица.

Това ще е поредният провал на доктора по „Публична комуникация“ , което неминуемо ще засили личната му мъка.

Тя става все по-голяма от средата на октомври миналата година, когато Кърджилов бе натирен от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН. Там той беше пиар. Но предизвика грандиозен скандал - в прессъобщение от името на ЕФЕМ Кърджилов вкара и остра лична позиция - че признаването на българското малцинство в Албания е заслуга не само политиците, но и на академичната общност. Последва разграничаване на БАН от твърденията на Петър Кърджилов. Директорът на ЕФЕМ доц. Петко Христов обвини Кърджилов в непрофесионализъм и вменяване на политически послания от името на целия институт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България