Сидеров: Кой отърва Джамбазки от затвора? Каракачанов, премиерът, МВР шефът или главният мюфтия?

София – бизнес център за хора с големи заплати

Несебърските рибари: Морето дава сафрид и барбун Тази година чернокопът не си хвърлил хайвера

Счетоводните къщи да не приемат пари в брой

Цвета Караянчева връчва наградата „Студент на годината”

Гърция изпраща 400 военни срещу мигрантите по границата с Турция

Сладкото намалява имунитета

Посланикът на Швейцария: Швейцарците сме много отговорни, защото гласуваме постоянно

Дворецът в Балчик получи наградата на БТС Уникалният комплекс е №1 в 100-те национални обекта

САЩ експулсираха двама китайски дипломати, опитали да проникнат във военна база

„Мис Свят 2019” ще работи за устойчива промяна за жените Красавица от Ямайка грабна титлата

Антинаграда за гаврата с „Под игото”

Нено Димов: Общините подлежат на санкции, ако не изпълнят целите за чистота на въздуха ВиК не са длъжни да ни уведомяват, че водата в даден язовир свършва, каза екоминистърът

Автобус на градския транспорт в Ямбол пропадна в дупка

Марк Жирардели: Без втора кабинка ще изпаднем в застой

Иван Генов: Българската енергетика не просто трябва да се оздравява, тя трябва да се спасява

“Българската енергетика е важна за стабилността и просперитета на държавата, а от това произтичат всички други неща. В момента българската енергетика не просто трябва да се оздравява, тя трябва да се спасява!”. Това заяви в Козлодуй водачът на листата на „БСП за България“ Иван Генов.

По думите му за последната година печалбата на АЕЦ “Козлодуй” е около 800 000 лева. „Това е нищо, нула! Ние сме имали годишна печалба от по 100 милиона лева! Къде отидоха милионите печалба на АЕЦ? Иронизираха, че сме тръгнали да правим голям шлем с енергийни проекти. Какво се оказа? Нула резултат от тези енергийни проекти! Платено оборудване на АЕЦ Белене – няма нищо! Южен поток – през Турция, като загубите ни от транзитните такси са над 1 мдлрд. лв. Бургас – Александропулис – там ползата била малка, към 35 милиона евро“, добави Генов.

Той добави, че всички големи проекти минават покрай България. „5 блок на АЕЦ “Козлодуй” се изгради от 10 000 работници на строителната площадка. Знаем също, че в един такъв проект не по-малко от 30 % се изпълняват от български фирми. Това е тласък не само за бизнеса в региона, а за цялата държава. А някой обяснява, че не ни е нужно. Говорят, че това бил най-корупционният проект.“

Иван Генов даде пример с Унгария, където след сключен договор с Русия за два хиляда мегаватови блока, са влезли 12 милиарда евро. „Англичаните сключиха договор за два блока по 1500 мегавата, тоест еквивалент на три хиляда мегаватови, за 18 милиарда евро. Пазарът показва – 6 милиарда на един хиляда мегаватов блок. Кириенко дойде в София и предложи на Борисов – 6.25 милиарда евро за двата блока. Как може при полоцжение, че на половин цена получаваш два хиляда мегаватови блока от поколение 3 +, да се говори за корупция? Да, можеше да има корупция, но не им я дадоха!”, каза още водачът на листата за Враца.

Иван Генов коментира и особено актуалната тема за опасността да бъдат затворени енергийните мощности в Марица. “Говори се за ожесточени изисквания по емисиите от парниковите газове. Има опасност да се затворят блоковете в Марица. Онзи ден прочетох изказване на нашия ядрен експерт Владимир Уручев, който казва, че ние сме малка държава и много трудно ще можем да защитим нашата позиция, по всяка вероятност ще трябва да мислим за други решения. Не, г-н Уручев, ние не сме малка държава! Хорицата, които ходят да защитават нашата държава в Брюксел, са малки! Затова ние непрекъснато губим!” – каза Генов.

В края на изказването си той бе категоричен, че като бъдещ народен представител ще се бори енергетиката да се ръководи от професионалисти.

Избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.