Общината глоби пловдивчанин, гледал кози над нормата Половината били на родителите му, но това не проработи в съда

Автокрадецът Яро получи една година затвор Възможно е да не лежи и един ден, ако се признаят престоите му под стража и под домашен арест

Арестуваха мъж за блудство в кв. „Бъкстон“ в София

Филмът „Формата на водата“ получи 13 номинации за наградите „Оскар“

5 години затвор за сериен нападател на жени

Йордан Цонев: „Недоразумение“ говори с менторски тон на ДПС, една партия със заслуги за мира и демокрацията

КЗД се самосезира за насилието в дом за деца с увреждания в Габрово

Цветанов: Когато управлява БСП, контрабандата е с най-високи нива

Корнелия Нинова: Няма досъдебно производство срещу Елена Йончева, срещу Валери Симеонов има две

Григор аут от Мелбърн, клатят го в ранглистата

Валери Симеонов: Корнелия Нинова се превръща в една политическа Анита Мейзер Вотът на недоверие е нещо инфантилно, посочи вицепремиерът

МТV се връща във Варна Обещава още по-грандиозен концерт през 2018

Премиерът Борисов разговаря със Заев за активизиране на работата по транспортната инфраструктура

Влагат 750 000 лева в благоустройство на населените места край Велико Търново 450 000 лева е фондът към програма „Местни инициативи“

Синодът призова за усърдна молитва против приемането на Истанбулската конвенция

Иван Генов: Българската енергетика не просто трябва да се оздравява, тя трябва да се спасява

“Българската енергетика е важна за стабилността и просперитета на държавата, а от това произтичат всички други неща. В момента българската енергетика не просто трябва да се оздравява, тя трябва да се спасява!”. Това заяви в Козлодуй водачът на листата на „БСП за България“ Иван Генов.

По думите му за последната година печалбата на АЕЦ “Козлодуй” е около 800 000 лева. „Това е нищо, нула! Ние сме имали годишна печалба от по 100 милиона лева! Къде отидоха милионите печалба на АЕЦ? Иронизираха, че сме тръгнали да правим голям шлем с енергийни проекти. Какво се оказа? Нула резултат от тези енергийни проекти! Платено оборудване на АЕЦ Белене – няма нищо! Южен поток – през Турция, като загубите ни от транзитните такси са над 1 мдлрд. лв. Бургас – Александропулис – там ползата била малка, към 35 милиона евро“, добави Генов.

Той добави, че всички големи проекти минават покрай България. „5 блок на АЕЦ “Козлодуй” се изгради от 10 000 работници на строителната площадка. Знаем също, че в един такъв проект не по-малко от 30 % се изпълняват от български фирми. Това е тласък не само за бизнеса в региона, а за цялата държава. А някой обяснява, че не ни е нужно. Говорят, че това бил най-корупционният проект.“

Иван Генов даде пример с Унгария, където след сключен договор с Русия за два хиляда мегаватови блока, са влезли 12 милиарда евро. „Англичаните сключиха договор за два блока по 1500 мегавата, тоест еквивалент на три хиляда мегаватови, за 18 милиарда евро. Пазарът показва – 6 милиарда на един хиляда мегаватов блок. Кириенко дойде в София и предложи на Борисов – 6.25 милиарда евро за двата блока. Как може при полоцжение, че на половин цена получаваш два хиляда мегаватови блока от поколение 3 +, да се говори за корупция? Да, можеше да има корупция, но не им я дадоха!”, каза още водачът на листата за Враца.

Иван Генов коментира и особено актуалната тема за опасността да бъдат затворени енергийните мощности в Марица. “Говори се за ожесточени изисквания по емисиите от парниковите газове. Има опасност да се затворят блоковете в Марица. Онзи ден прочетох изказване на нашия ядрен експерт Владимир Уручев, който казва, че ние сме малка държава и много трудно ще можем да защитим нашата позиция, по всяка вероятност ще трябва да мислим за други решения. Не, г-н Уручев, ние не сме малка държава! Хорицата, които ходят да защитават нашата държава в Брюксел, са малки! Затова ние непрекъснато губим!” – каза Генов.

В края на изказването си той бе категоричен, че като бъдещ народен представител ще се бори енергетиката да се ръководи от професионалисти.

Избори 2017. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.