Иван Гешев: Задържаният за опит за тероризъм в Пловдив е бил вербуван от "Ислямска държава"

Снимка: Архив

Детето е било обект на вербовка от "Исляска държва", беше намерено знаме и книги с тази тематика, които са достъпни. Това заяви на брифинг заместник-главният прокурор Иван Гешев относно осуетения терористичен атентат в Пловдив .

По думите му това е бил класически случай на вербуване и радикализиране на непълнолетно лице, което е било обработвано в продължение на месеци.

Гешев обясни, че е бил направен обиск на две стаи, обитавани от 16-годишния младеж. "В помещенията бяха намерени множество готови и в процес на изготвяне самоделни взривни устройства. Тръбна бомба. Намерено е и взривно устройство в процес на изготвяне, поставено в пластмасов съд. Намерено е взривно вещество с тегло 14 килограма и половина. Веществото се е използвало в атентата в Сарафово. в Сарафово е използвано вещество 2 кг. Намерена е пиратка с пирони, електрически вериги, механични бутони, ключове за електрически вериги и други", обясни Гешев.

Гешев обясни, че прокуратурата приема случая като лична трагедия. Сигналът за готвения атентат е бил получен в сряда от близки на момчето.

Заместник-главният прокурор обясни, че момчето учи в елитно пловдивско училище и е от добро семейство с възможности. Според него младежът е "супер интелигентен".

Гешев отговори на въпрос от медии, че веществата, които момчето е използвало са общодостъпни и че младежът твърди, че за 7-8 дни е направил взривно устройство. В началото на разпитите момчето е твърдяло, че има интереси към химията. Предполага се, че с него е работил професионалист. Той разкри, че тийнейджърът е бил включен в общ чат в платформата Телеграм, която се използва от "Ислямска държава". Именно там е било вербуван

Според заместник-главният прокурор  на момчето трябва да бъде оказана помощ от специалисти в изолирана среда. "Внесохме през вчерашния ден мярка, не с цел наказателна отговорност, а да бъде поставено в специализирано заведение и да му бъде оказана помощ и с него да бъде работено от специалисти, психолози и психиатри. Съдът през вчерашния ден е преценил, следва да бъде взета мярка за неотклонение под надзора на Детска педагогическа стая, която според мен е в някаква степен грешка“, обясни Гешев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България