Иван Гешев: Започваме масирани проверки срещу спекулата в цялата страна

По мое мнение, необходими са още по-радикални мерки, каза главният прокурор

Прокуратурата създава щаб за взаимодействие с Националния оперативен щаб за превенция на коронавируса. Това обяви на брифинг главният прокурор. Иван Гешев, след работна среща с председателя на оперативния щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски и главния секретар на МВР Ивайло Иванов във връзка с действията по ограничаване разпространението на новия коронавирус COVID-19.

Съществуват няколко риска, които ще се стремим да минимилизираме, обясни той.

Първият е престъпления по чл.355, свързани с отклоняване на лица, поставени под карантина, както и престъпления, свързани с мародерства, телефонни измами и т.н.

Второ. От днес започват масирани проверки срещу спекулата на територията на цялата страна. Става въпрос за стоки от първа необходимост, като дезинфектанти и храна, каза Гешев и добави: "Призовавам всички граждани своевременно да подават сигнали на тел. 112."

"В последните дни чувам много да се говори за икономиката. За всички трябва да е ясно, че икономиката се възстановява, но не така стоят нещата с човешкия живот. Това е най-важната цел, с която всеки един от нас трябва да се ангажира", подчерта Иван Гешев.

Ние сме народ, преминал през много изпитания, ще преминем и през тази криза, с мобилизация и полагане на всички усилия от всички органи, включително от прокуратурата, добави главният прокурор.

В цялата страна е създадена организация за това да няма проблеми с функционирането на прокуратурата, увери Гешев.

От друга страна, Върховната административна прокуратура осъществява постоянен мониторинг върху органите, от които зависи защитата на здравето и живота на всички български гражданин, каза още той.

"Като гражданин мнението ми е, че е време държавните органи да вземат дори още по-радикални мерки, каквито взимат в други страни", допълни главният прокурор.

"Основното е спазването на правилата, а не страха и принудата, нито личното политическо харесване или нехаресване", подчерта Иван Гешев.

Коментари

Задължително поле