Иван Гешев окончателно избран за главен прокурор (обзор)

Благодаря, че не се поддадохте на политическия натиск, каза новият обвинител №1

Трябва да встъпи в длъжност на 10 януари 2020 г.

Пленумът на Висшия съдебен съвет окончателно избра Иван Гешев за главен прокурор. Решението за това бе взето с 20 гласа „за” и едва четири „против” след близо петчасово заседание. До повторната процедура се стигна, след като президентът Румен Радев издаде указ, с който върна избора на Иван Гешев от 24 октомври, когато кандидатът отново бе избран с 20 гласа „за” и „4” против. По конституция държавният глава няма право на повторен отказ.

„Благодаря на пленума на ВСС. Благодаря и на професионалната общност, която ме подкрепи. Мога да обещая, че ще направя всичко възможно да оправдая тяхното доверие. Благодаря им, че не се поддадоха на безпрецедентния политически натиск и проведоха процедура изцяло в рамките на закона и Конституцията на Република България”, бяха първите думи на Гешев, след като чу решението на съвета.

По време на дебатите се стигна до словесни престрелки между членове на прокурорската и съдийската колегия на съдебния съвет. Някои от магистратите явно се опитваха да протакат процедурата по избор. Дори се наложи правосъдният министър Данаил Кирилов да откаже думата на някои от тях. Преди гласуването, членовете на ВСС декларираха, че не им е оказван политически натиск как да глрасуват. Без изненада противниците на избора на Гешев, начело с Лозан Панов и Атанаска Дишева, за пореден път използваха публичното заседание на Пленума, за да отправят персонални нападки по адрес на кандидата. Дишева дори се оплака, че била „заплашвана от г-н Гешев” по време на една от почивките, че я очаква блестяща поличитеска кариера. „Да бях казал и „Добър ден” на г-жа Дишева, сигурно пак щеше да го приеме като заплаха”, отговори Гешев. Правосъдният министър също обяви, че не е видял заплаха в думите на Гешев.

„Лозан Панов, Атанаска Дишева и Олга Керелска говориха политически с почти всякаква липса на правни доводи. Една партия прекъсна кампанията си и се фокусира върху моя избор. Това е политически натиск. Процедурата за избора е безпрецедентна в рамките на ЕС, а подозирам, че е безпрецедентна и в рамките на света. Някой да твърди, че тази процедура не е прозрачна и публична, говори само за едно - безпринципност. Никой от тези, които атакуват моята кандидатура, не се интересуват от закона и конституцията, а само да бъде провален конкретният кандидат”, заяви още Гешев.

Иван Гешев е шестият главен прокурор след демократичните промени и трябва да встъпи в длъжност на 10 януари 2020 г.

Под прозорците на съвета

Два сигнала за бомба и два митинга

Два протеста и два сигнала за бомби съпътсваха днес избора на нов главен прокурор. Първата заплаха била в 20,05 ч в сряда вечерта. Неизвестен мъж съобщил на тел. 112, че е поставено взривно устройство в автомобил, паркиран до сградата на ВСС. След проверка се оказало, че сигналът е фалшив. Втората закана постъпила към 8 часа днес. Твърдяло се, че в самата сграда на съдебния съвет е заложена бомба. Членовете на ВСС обаче не се уплашиха и решиха единодушно да останат в залата. Сигнал за бомба имаше и при първия избор на 24 октомври.

Заседанието протече при засилена охрана, а центърът на София бе блокиран от полиция заради два митинга - единият бе в подкрепа на кандидатурата на Иван Гешев, а другият „против”. Двата протеста от по стотина души пред сградата на ВСС бяха разделени с метални съоръжения и полицейски кордон. Полетяха яйца и кофички с кисело мляко по сградата на ВСС. На събирането на противниците на Гешев се появи и Мая Манолова, която обяви, че не е съгласна с издигането само на една кандидатура.

Коментари

Задължително поле