Иван Гешев: Пресечен е канал за трафик на оръжие и наркотици за Великобритания

Снимка: Архив

ГДБОП и Спецпрокуратура, със съвместното участие на службите във Великобритания, разбиха престъпна група за трафик на оръжия и наркотици. Акцията е проведена на 17 септември на територията на България и Великобритания. Арестувани са трима души - двама български граждани и един британец.

"Пресечен е сериозен канал за трафик на огромно количество оръжие, десетки пистолети и наркотични вещества – хероин, изнасяни за Обединеното кралство. На 17 септември беше проведена съвместна операция на територията на България и на територията на Великобритания", каза на брифинг заместник-главният прокурор Иван Гешев.

Установена е група лица, между които и английски граждани, които чрез използване на куриерски пратки, насочват към територията на Великобритания оръжие и наркотични вещества, съобщи шефът на Спецпрокуратурата Димитър Петров. Той допълни, че са установени 53 пистолета от различни марки и модели, огромно количество боеприпаси, заглушители, бронежилетки и около 80 кг хероин.

"Информацията придобихме в началото на този месец. Лице, български гражданин, който ще се опита да извърши трафик на оръжие за Великобритания. В крайна сметка за около седмица нещата се развиха изключително бързо, като успяха колегите да установят още няколко лица, между които и чужд гражданин, свързани с този трафик на оръжие. Едното от лицата е обявено с европейска заповед за арест за наркоразпространението на територията на Великобритания. Колегите установиха къде живее, кои са му връзките", обясни директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов. Стана ясно, че издирваният е англичанин, който живее от близо година в България.

Спиридонов допълни, че са открити 53 пистолета, наркотици, фалшиви лични документи на едно от лицата, бронежилетка, заглушители на част от оръжията, над 2000 патрона.

"Този случай показва едно много добро взаимодействие. След получаване на оперативна информация взехме решение да се включи ГДБОП, спецпрокуратура, само в няколко седмици - изключително кратък срок по този случай, беше неутрализиран този канал", подчерта главеният секретар на МВР Ивайло Иванов.

По същото време във Великобритания също се е провела акция, при която има задържани лица, оръжия и наркотици.

Коментари

Задължително поле