Иван Гешев: Ще накараме безбройните контролни органи в държавата да си вършат работата

Снимка: Архив

Екипност, добра комуникация, да няма напрежение, да си имаме взаимно доверие. Това са изискванията към моя екип. Също така да споделят определени цели и задачи, които съм очертал пред прокуратурата на Република България. Наясно са с тях и са ги приели. Това каза главният прокурор Иван Гешев след заседание на прокурорската колегия във ВСС - първото, председателствано от него.

На днешното си заседание колегията назначи единодушно назначи двама заместници на главния прокурор. Първото назначение е на Красимира Филипова. Досега тя работеше като редови прокурор във Върховната касационна прокуратура. Била е зам.-министър на правосъдието по времето на Екатерина Захариева.

Заместник на Гешев при Върховната административна прокуратура ще е Десислава Пиронева. Тя е едно от трите български предложения за европейски прокурор. Преди назначението на Пиронева кадровиците освободиха досегашния зам.-главен прокурор при ВАП Ася Петрова.

Третият заместник на Гешев ще е настоящият член на ВСС Пламена Апостолова. Тя днес подаде оставка, но по същество ще бъде разгледана утре от пленума на ВСС. Той ще трябва да я освободи, преди ВСС да я назначи за зам.-главен прокурор.

"Ще надграждаме съществуващите положителни тенденции", коментира Иван Гешев. "Да бъдат накарани безбройните контролни органи, които не си вършат работата, да почнат да си я вършат. Мисля, че Върховната административна прокуратура може да направи много по този въпрос. Ако има данни за престъпления в тези безбройни контролни органи, ще бъде отнесено към Върховна касационна прокуратура. Можем да направим много в тази насока", подчерта главният прокурор.

"Не трябва да превръщаме България в депо за отпадъците на други държави. Има безброй контролни органи, свързани с МОСВ. Те би трябвало да контролират много неща. Прокуратурата не може да реши всички проблеми в държавата, като има нефункциониращи контролни органи", добави той.

"Най-малкото, ако всичко беше наред с този сегмент във вноса (на отпадъци), нямаше как да има такъв ръст в 3-годишна база - започнал е от 2017 г, този ръст, който България не може да поеме като мощности за изгаряне на боклук. И ако беше толкова безболезнено, щяха да си го изгарят в Италия - това е мое житейско разсъждение", уточни Гешев.

По думите му "не всичко може да бъде решено от прокуратурата - ние се занимаваме с наказателно преследване, а тук има безброй контролни органи в М-во на околната среда и водите, които би трябвало да контролират много неща. И пак се връщаме там, че прокуратурата не може да реши всички проблеми в държавата", подчерта главният прокурор след заседанието на Прокурорската колегия във ВСС.

Иван Гешев изрази мнение и по темата дали трябва да има разлика в заплащането на магистратите, която ще се обсъжда утре на пленум във ВСС. "Има различни виждания, аз, честно казано, не съм още добре ориентиран. Има различни гледни точки, проблемът е бил дискусионен и преди, има няколко хипотези за заплатите.

Личното ми мнение преди официалното заседание на Прокурорската колегия, е да се съобразят няколко неща - в прокуратурата нещата в работата ни стоят по различен начин като натовареност в сравнение със съдилищата - там колкото по-горна е инстанцията, толкова по-натоварена е, а в прокуратурата от обективните данни е видна ясна тенденция, че са по-натоварени оперативните прокуратури отколкото по-горните инстанции. И тази обективна даденост трябва да бъде отразена в заплащането - защото най-важното, като събиране на доказателства, е за първоинстанционните прокуратури и съдилища.

Има и друга гледна точка - че разлика в парите трябва да има, най-малкото за да има обновяване на прокуратурите, защото без разлика в заплащането, няма да има стимули за развитие на някои прокурори", подчерта Иван Гешев, който добави: "Да обобщя: разлика трябва да има, но разликата трябва да е разумна. Това е моето мнение, ще видим утре как ще протече дискусията."

Коментари

Задължително поле