Иван Хиновски: "Еврохолд" е едно от малкото дружества с ресурс да придобие ЧЕЗ

Сделката между Еврохолд и ЧЕЗ за придобиването на електроразпределителното дружество е очаквана. Тя е положителна, защото всички дивиденти ще остават тук, заяви председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски по БТВ.

"Еврохолд" е едно от малкото дружества с ресурс да придобие ЧЕЗ", отбеляза Хиновски и допълни, че сумата е по-голяма от тази, която е предлагала Гинка Върбакова. Продажбата е на стойност от 335 милиона евро. Това е цената, която се обсъжда при тази фаза на преговорите.

Според председателят на Българския енергиен форум "Еврохолд" иска да диверсифицира своите инвестиции и вижда в тази сделка възможност за "устойчиво развитие".

"Не беше тайна, че се водеха преговори за продажбата на ЧЕЗ", заяви Хиновски и отбеляза, че индийската компания, която искаше на купи дружеството не е отговорила на специфичните регулации на ЕС.

"Еверохолд" също ще трябва да премине през редица проверки, за да придобие ЧЕЗ. Първо трябва да се провери произхода на парите от КФН, а след това да се изкаже КЗК. Последна е проверката на ДКЕВР, която трябва да установи дали "Еврохолд" има пари за инвестиции и ремонт на мрежата на енергоразпределителното дружество

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции