Ивелина Василева, ГЕРБ: Смятам, че вотът на недоверие няма да мине, правителството трябва да продължи мандата ти

Снимка: БНТ

Аз смятам, че този вот няма да мине, защото правителството трябва да продължи своя мандат, заяви пред БНТ Ивелина Василева депутат от ПГ на ГЕРБ, председател на Комисията по околна среда и водите и бивш екоминистър във връзка с готвения от БСП вот на недоверие.

"Мисля, че не е в полза на никого да се установи политическа нестабилност и тепърва отново да преминаваме към избори. Правителството доказа, че работи усилено за подобряване на състоянието и на икономиката, за изпълнението на ангажиментите си, които са поети в управленската програма", коментира тя.

Все пак тя се надява на един конструктивен дебат, защото това, което се чува от страна на опозицията са единствено атаки, обвинения и критики.

"ВиК инфраструктурата е изключително важна инфраструктура, защото осигурява питейната вода за населението и услугите, които наистина е необходимо да бъдат с добро качество", каза Василева.

Тя обясни, че е факт, че от години не е ремонтирана тази инфраструктура, както и, че секторът е недофинансиран.

Изпълнение са много мащабни проекти с еврофинансиране. Само в мандата на второто правителство на Борисов е изгладена близо 2 500 км мрежа, но нуждите са много повече, обясни Василева. Това е причина за взетото вчера решение за създаване ВиК холдинг.

"Целта е държавата да осигури механизъм, чрез който да се засили контрола върху ВиК дружествата, да се осигури и допълнително финансиране за доизграждане или модернизация на тази критична инфраструктура. За кризата в Перник тя обясни, че още при въвеждане на режима и спешните мерки правителството е реагирало светкавично. На терен работят и министри. Всички структури от държавната администрация работят в тясно взаимодействие с местната администрация. Отпуснати са средства за подобряване на инфраструктурата, включително и за пречиствателната станция", каза тя.

По нейно мнение са допуснати грешки - и управленски, и административни, било е необходимо да се алармира много по-рано за състоянието на язовира.

"Мерки можеха да бъдат предприети много по-рано, което със сигурност щеше да облекчи поне положението на хората в Перник", коментира тя.

Според нея трябва да се предприемат мерки и от страна на министър Димитров за подобряване на административния капацитет, за подобряване на контрола и на административно ниво.

Името на Василева е спрягано за зам.-министър на екологията. Тя обясни, че е декларирала пълната си подкрепа и помощта, която би могла да окаже на министър Димитров. Въпреки това е на мнение, че настоящата й позиция в Комисията по околна среда и водите е изключително важна.

Коментари

Задължително поле