Игор Додон заяви, че няма да подава оставка

Снимка: Архив

Президентът на Молдова Игор Додон заяви, че няма да подава оставка. Опозиционната Демократическа партия покани на преговори Социалистическата партия и блока "Сега", които сформираха кабинет в събота, въпреки че обяви, че не признава правителството. По нареждане на кабинета от длъжност е освободен началникът на полицейските сили в Молдова. Международната общност отново прикани към сдържаност и преговори между всички политически сили, информира БНТ.

Игор Додон, когото конституционният съд отстрани от власт, говори с дипломати от над 30 държави, благодари им за признаването на легитимността на кабинета на Майа Санду и обяви, че няма да подава оставка. Додон очерта три сценария - първият - активизиране на всички институции, което да осигури плавен преход на властта, вторият - Демократическата партия да не признава действията на правителството и парламента.

Ситуацията в Молдова остава сложна - страната има правителство - коалиция между политическия блок "Сега", в който влизат няколко формации с проевропейска ориентация, и Социалистическата партия, подкрепяна от Додон. За премиер е избрана Майа Санду - лидер на Партията на действието и солидарността, част от блока "Сега". В опозиция е Демократическата партия на олигарха Владимир Плахотнюк, която управляваше Молдова до изборите през февруари, които не излъчиха ясен победител. По време на вчерашните протести говори назначеният за временен президент и бивш премиер на страната от Демократическата партия - Павел Филип.

Засега надеждите са политическата криза да се реши с преговори между коалиционния кабинет и опозицията. А според анализатори ситуацията в Молдова е истински прецедент, защото е успяла да обедини САЩ и Русия. Представителите и на двете страни признават правителството на Майа Санду, нещо повече - Москва изрази готовност да работи с него. Дипломат номер 1 на ЕС - Федрика Могерини, прикани към спазване на върховенството на закона.

Коментари

Задължително поле