Валя Брадшоу – от модните корици в София до Мериленд Вярвам в магията на усмивката и в това, че хората може да стават по-добри, казва моделът, фотограф и дизайнер

Тежък старт за Йоканович и „Фулъм“ във Висшата лига

Доналд Тръмп е уволнил свързаните с разследването на руската намеса в САЩ

Спасители извадиха тялото на 42-а жертва под рухналия мост в италианския град Генуа

120 000 евро отнесе грък за изхвърлени кученца в контейнер за боклук

120 дами и рицари тамплиери срещат 10-та си годишнина в Шумен Велик Приорат България приема 5-ма македонци

Ердоган е преизбран за председател на „Партията на справедливостта и развитието“

Балван чества 135 години от построяването на своята църква Храмът в селото носи името на Св. Иван Рилски

Откриха снаряд без видима маркировка в двора на училище в Пловдив

Пиар на правителството блъсна репортер и се извини

Гана обяви едноседмичен траур за Кофи Анан, световни лидери почетоха паметта му

Отново на Крит! Българче обвини гръцкия си баща в блудство

Румен Петков за разбитата нелегална фабрика за цигари в Карнобат: Не се прави така

Двама мъже намушкаха с нож възрастен търновец в центъра на Старата столица

Откриха паметник на подводничаря във Варна

Игри и викторини за Деня на Жабешкото блато Събитието се организира за първи път в Ботевград

За първи път в Ботевград ще се отбележи Денят на Жабешкото блато. През целия ден днес са предвидени игри, забавления, викторини и разходки, чрез които жителите и гостите на града ще могат да се запознаят с миграцията на планинската жаба Rana temporaria в защитената местност „Мухалница”. Миграцията на този тип жаби е уникална в световен мащаб. Според проучване, направено преди 50 години от д-р Владимир Бешков в края на всяка зима възрастните представители на вида, зимуващи в потоците на северния склон на планината Било, се насочват към равнината и за няколко дни преодоляват разстояние от около 10 км. За този процес в Ботевград ще разкаже самият професор Бешков. В 10 сутринта за малките деца от детските градини са предвидени игри, викторини и забави в зала „Арена Ботевград”. Малчуганите ще могат да подскачат на батут, а костюмиран аниматор-жабок ще ги предизвика в състезания по надскачане, надкрякване и лов на мухи. Предвидени са и награди – магнити с планинските жаби, в чиято чест се провежда фестивала.

В 13 часа кметът на Ботевград Иван Гавеалюгов ще даде старт на познавателната част на празника със слово в зала „Орханиец” на Историческия музей Ботевград. След него лекция за миграцията на жабите и демонстрация на това как се извършват научни наблюдения на земноводните ще изнесат д-р Владимир Бешков и докторант в Националния природонаучен музей при БАН Емилия Вачева. От 14.30 до 16.30 пред „Арена Ботевград” са предвидени игри и състезания с по-големи деца. Отговорилите правилно на въпроси от викторините пък ще си тръгнат с награди, които организаторите пазят в тайна. В 15.30 е предвидена още една разходка до Жабешкото блато за ученици, по-големи деца и възрастни, като професионален гид ще им помогне да се ориентират в многообразието на видовете. В 16.30 пък ще се обявят резултатите от фотоконкурса за най-добра снимка на жаби. Всички активности са безплатни за публиката и участниците.

 

Феномен

Миграцията датира от преди 8 000 години

„Мухалница” е обявена за защитена местност, за да опази уникалното явление

27-3Миграцията на хиляди планински жаби в местността „Мухалница” край Ботевград е започнала още в края на последния ледников период или преди 8 000 години, твърдят учените. Основната цел на дългия до 10 километра преход е размножаване на земноводните. Уникалното явление, заради което местността „Мухалница” е обявена за защитена през 1992 г., продължава само две седмици, обикновено през февруари или март, в зависимост от температурите. Началото на пътуването на стотиците жаби е северният склон на планината Било, а воаяжът им продължава по течението на Зелинска река. Планинските земноводни инстинктивно усещат кога да излязат от водата, за да достигнат блатото. След края на размножителния си период се връщат обратно към планината по суша. От оплодените им яйца в блатото се развиват попови лъжички, които след това се превръщат в малки жаби и напускат блатото в началото на юни. Ако се разходите до мястото, което се намира само на 1 километър от Ботевград можете да видите и различни тритони, други жаби и европейска блатна костенурка.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.