Идат избори на хаоса

Снимка: Пламен Стоименов
От БСП директно обвиниха хората на Слави Трифонов, че с неограничения брой секции, новите депутати обслужват вота в Турция и ДПС.

Окончателно е намален броят на членовете на ЦИК, президентът с повече власт

Секции на килограм ще има в чужбина, след приемането на текстовете в Изборния кодекс

БСП: Хората на Слави обслужват ДПС

Задава се безпрецедентен хаос на следващите избори. Ще се гласува само с машини, а избирателните секции в чужбина ще са буквално на килограм, дори и в страните извън ЕС.  Машините ще са единственият вариант за гласуване още на задаващите се предсрочни парламентарни избори.

Спорът за това дали да останат и хартиените бюлетини продължи повече от два часа. От „Има такъв народ“ упорстваха до последно за вот само на екран. В крайна сметка вотът само с машини мина със 115 гласа „за“, 73 „против“ и 32 „въздържал се“. И предложението им беше подкрепено от ИСМВ, ДБ и БСП.

Малко разум в пленарна зала, но за кратко, внесе предложението на Хамид Хамид (ДПС), който предложи при изключителни случаи избирателят да може да направи само волеизявление, а не и да попълва декларация, че иска да гласува с хартиена бюлетина. Допълнението на Хамид обаче не мина. Така, ако човек не може да гласува с машина, той ще трябва да попълва декларация, че иска хартиена бюлетина от изборната комисия.

Решението за падане на ограничението на броя избирателни секции мина със 117 гласа „за“, 107 „въздържал се“ и 8 гласа „против“. Броят на избирателните секции в чужбина досега беше максимално 35 секции.

„Давате ли се сметка всъщност до какво ще доведе неограниченото разкриване на избирателни секции в страна, в която демокрацията е чужда дума“, обърна се по време на дебатите депутатът от БСП Велизар Енчев. И обвини директно хората на Слави Трифонов, че обслужват ДПС. Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън" обаче заяви: "Страхът от свободния вот на българите зад граница не може да е причина да им бъде ограничено едно конституционно право, което казва, че българите имат еднакви права, независимо къде се намират!“. "Ще има още интересни избори! Бъдете сигурни. Фики Стораро ще се кандидатира, няма да можем да смогнем с откриване на секции. Ще бъде интересно, но дайте да помислим как да се случи така, че този процес да не бъде жертва на всеки пореден избор", отговори Любен Дилов-син от ГЕРБ-СДС.

С промените в Изборния кодекс ще бъде намален и броя на членовете на ЦИК на 15, вместо както са сега 23 души. ЦИК ще се назначава с указ на президента на републиката след публични консултации и процедура, определени от президента, въз основа на предложение на парламентарно представените партии и коалиции.

От ГЕРБ се обявиха против, с мотива, че  че така се търси увеличаване на правомощията на президента, който вече е обявил, че се кандидатира за следващ мандат.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения