Избираме без срок една или две пенсии

Предложение на Комисията за финансов надзор

Проверяваме онлайн колко пари имаме за старини

Записват конкретни формули

Хората да могат да изберат дали да получават само една държавна пенсия или две - от хазната и от частен фонд, без ограничения в срока, до самия момент на пенсионирането им. Това предлагат от Комисията за финансов надзор в становище към промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), които са внесени от Министерски съвет в парламента.

Предвижда се хората, които поучават две пенсии да взимат държавна пенсия в по-малък размер. За да направят правилен избор, не трябва да бъде поставян срок от няколко години преди пенсиониране, в който хората могат да прехвърлят парите си от частния фонд в Държавното обществено осигуряване (ДОО), посочват от КФН. Същата е позицията и на частните пенсионни компании.

С внесените в парламента промени в КСО се предлага хората, които вече са изпуснали срока да прехвърлят парите си от частен фонд в ДОО, да могат да го направят до 30 юни 2021 г., а след това крайният срок за прехвърляне за следващите пенсионери постепенно да бъде променен от 1 година до 5 години преди пенсиониране.

От становището на КФН става ясно, че човек може да направи правилен избор дали да взима една или две пенсии, само след като получи информация от частния универсален пенсионен фонд (УПФ) и от НОИ каква пенсия ще получи. Затова е редно след като човек навърши пенсионна възраст и получи тази информация, да може да вземе окончателното решение.

Хората да могат онлайн да проверяват колко пари имат натрупани за старини, предлагат още от КФН. Идеята е пенсионните дружества да дадат на всеки осигурен код за достъп, който да му дава възможност през интернет да вижда данните да наличните по индивидуалната му партида средства. Като специално се посочва, че човек трябва да може да следи парите си не само до момента на пенсиониране, а и след като започне да получава пенсия.

От КФН предлагат формулите за определяне на пенсиите от частните фондове за бъдат записани в Кодекса за социално осигуряване. Така ще бъде гарантирано, че всички фондове ще използват еднакви правила за определяне на пенсиите на база натрупаните средства на всеки осигурен. Ако формулите не бъдат гласувани от парламента, а се остави възможност на частните фондове да ги определят с общите си условия, някои хора може да бъдат ощетени, посочват от КФН.

Привличане на клиенти

Бонуси от търговски вериги за осигурени в частните фондове

От КФН са против

Хората не трябва да бъдат привличани за клиенти с отстъпки от търговски вериги, смятат от КФН.
Пенсионните дружества да имат право да участват в програми за лоялни клиенти съвместно с търговски вериги, банки, оператори на комунални услуги и други фирми в полза на пенсионерите и осигурените, предвиждат промените в КСО, внесени от Министерски съвет в парламента. Това ще позволи на осигурените в частни фондове да дават карти за отстъпки при пазаруване или други бонуси от търговски вериги.

От Комисията за финансов надзор са против предложението. За да ползва осигуреният отстъпки или други облаги по програмите за лоялност, ще бъде необходимо да се осигурява в съответното пенсионно дружество.

Така се създава риск хората да изберат в кой фонд да се осигуряват заради незабавната полза от дадена отстъпка от супермаркет, бензиностанция или банков кредит, посочват от КФН. Това може да доведе до погрешни решения в дългосрочен план - избор на фонд с по-ниска доходност от управление на вноските и по-ниска пенсия.

Гаранции

Искат капитал от 7,5 млн. лв.

След като веднъж размерът на втората пенсия бъде определен, той да не може да бъде намаляван, предлагат от КФН.

Минималният капитал на пенсионните дружества да бъде увеличен от 5 млн. лв. на 7,5 млн. лв., предлагат от КФН в свое становище по внесените в парламента промени в КСО. Целта е да има по-голяма гаранция за средствата на осигурените граждани в пенсионните фондове, посочват от КФН.

От Комисията предлагат текстове, които в по-голяма степен гарантират, че сумата, с която осигурените ще разполагат при пенсиониране, е поне колкото са направените брутни вноски през годините, т. е. не по-малко от вноските преди удържане на такси за управление на парите. Освен това от КФН предлагат да бъде записано, че след като веднъж размерът на втората пенсия бъде определен, той не може да бъде намален, дори при отрицателна доходност от управление на парите.

До 1 лев за всеки превод

Взимат такса от 0,5% от парите за старини

Предлагат 10% от доходността

Пенсионните дружества да взимат такса в размер на 10% от доходността на парите във фонда, от който изплащат вторите пенсии, предлагат от КФН.

Пенсионните дружества да взимат такса в размер до 0,5% на година от нетните активи на фонда, от който изплащат вторите пенсии на осигурените, предвиждат промените в КСО, които са внесени в парламента. По този начин пенсионното дружество, което управлява фонда, ще взима такса, дори доходността от управление на парите да е отрицателна, посочват в свое становище от Комисията за финансов надзор. Затова от КФН предлагат таксата за пенсионното дружество да бъде 10% от постигнатата доходност от управление на парите на пенсионерите. Така дружеството ще получава пари, само когато има положителна доходност, и ще има стимул да постига по-добри резултати при управлението на парите.

Разходите за изплащане на вторите пенсии да бъдат покривани от натрупаните пари на хората за старини, предвиждат промените в КСО. Като специално е посочено, че разходът за изплащане на пенсиите не трябва да бъде повече от 1 лв. на всеки превод. От КФН предлагат тези разходи да бъдат за сметка на пенсионното дружество, а да не се взимат от парите на хората.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения