Избираме как да се пенсионираме до 2023 г.

Снимка: Архив

НОИ прави нов анализ след 4 години

Подалите вече заявление имат 6 месеца да поискат промяна в изчисляването

До началото на 2023 г. хората, които излизат в пенсия, ще могат да избират дали да го направят по старата, или по новата формула. Това е едно от предложенията, които се обсъждат в момента, обяви социалният министър Бисер Петков.

Хората, които вече са подали заявление и на които е отпусната пенсия по новия ред, ще имат 6-месечен срок, след като се приеме поправката, да поискат пенсиите им да бъдат изчислени по стария ред.

“Правим разчети със съдействието на Националния осигурителен институт и подготовка на конкретни текстове за изменение в Кодекса на труда. Промяната ще даде правна възможност на хората при заявление за пенсиониране да поискат пенсията им да бъде изчислена и по старата методика, която действаше до края на 2018 г.”, каза Бисер Петков.

Новата формула, която е в сила от 1 януари тази година, при изчисляване пенсията вече няма да не се взима предвид осигурителният доход преди 1 януари 2000 г. В края на февруари обаче Националният осигурителен институт направи анализ, който показа, че новите правила ще ощетят 31 на сто от новите пенсионери или около или 67 000 души.

“Никой бъдещ пенсионер няма да бъде ощетен. Ако бъде приета тази промяна, една част от бъдещите пенсионери ще бъдат благоприятно засегнати, а друга част ще са неутрални”, обясни социалният министър.

По думите на Петков преди изтичане на 4-годишния гратисен период-през 2023 г. ще бъде направена нова оценка на въздействието.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес