Избират къща или ново строителство

Жилищата в София са достъпни спрямо доходите на хората в града.

Нарасна търсенето на парцели около София и в близките селата

В Пловдив, Варна и Бургас цените са около 1150-1200 евро за квадрат

Има интерес към курортите

Купувачите на имотния пазар се интересуват предимно от ново строителство, а търсенето на къщи се повиши, казаха брокери. След пандемията търсенето на къщи се повиши, като тази тенденция продължава и до днес. Затова изграждат затворени комплекси от къщи или самостоятелно построени, което пък води до повишено търсене на парцели около София и в близките селата. Всеки, които може да си позволи имот с такава цена, се ориентира към къща, казват брокери.

Сред двигателите на пазара на имоти са ръстът на доходите и ниските равнища на лихвите по ипотечните кредити. В София средната цена на квадратния метър при сключените сделки е около 1550 евро. Пловдив настига Варна и Бургас и в трите града цените са около 1150-1200 евро за квадрат.

За покупката на един квадратен метър жилище в София са необходими около 1,1 средни за града заплати. Това прави апартаментите в столицата много достъпни. Съотношението на цените на имотите в София спрямо доходите на хората е на едно от най-благоприятните досега нива. Причината за това е значителният ръст на заплатите в столицата. За разлика от това в Пловдив, Варна и Бургас има леко влошаване на достъпността на имотите. Там са нужни около 1,3 заплати за покупката на 1 квадратен метър.

Най-привлекателните квартали в столицата са южните, казват брокери. Водещо е къде има възможност за покупка на имот, а това са кварталите с ново строителство като Банишора, Малинова Долина, Зона Б-18 и Зона Б-5, тъй като новото строителство е с по-добро качество и предлага повече удобства, съвместими с модерния начин на живот. В кварталите, в които няма толкова ново строителство, има липса на предлагане на вторичния пазар. Това ограничава предлагането, което вдига цените. Но много хора, заради високите цени на имотите, решават, че сега е добър момент да продадат и да реализират печалба от направена преди години инвестиция в имот.

Нараства интересът към имоти в курортите, отчитат брокери. Има интерес към ваканционни имоти от купувачи от Полша, Чехия и Словакия. В Курортите цените достигнаха средните в областните градове от 800 евро до 1000 евро за квадрат, а има и ново строителство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти