Изборите - силното завръщане на ГЕРБ

Партията на Бойко Борисов води с над 10%

Правителство за няколко месеца или с година живот, очертаха социолози като най-оптимистичен сценарий

ППДБ каза, че ще са опозиция

Изборите за Народно събрание и депутати в Европарламента показаха голямото завръщане на ГЕРБ, които водят с над 10% пред втората политическа сила. Това показаха крайните екзитполове. Най-оспорвана се оказа битката за втората позиция в класацията. С почти изравнени резултати бяха ДПС, “Възраждане” и ППДБ.

Прогнозата за мандатите в 50-ото НС показа, че ГЕРБ и ДПС заедно ще имат между 115 и 117 мандата. Това даде основание на политолозите да прогнозират къс хоризонт за бъдещ кабинет, ако въобще се стигне до съставянето на такъв.

Правителство за няколко месеца или с година живот очертаха социолози като най-оптимистичен сценарий веднага след края на изборния ден. Някои бяха още по-крайни. Пресметнаха, че едва ли ще се стигне до създаване на правителство и казаха, че най-вероятно още през есента отново ще ходим до урните.

“Аз не виждам как ще се състави правителство. Ние не можем само с ДПС. ППДБ могат само с “Възраждане” и БСП от това, което разбирам, не могат пък с ГЕРБ и ДПС. “Възраждане” казват: “Ние или сме само ние, или никой”, така, че математика в случая няма”, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след като гласува.

Изказването му показа, че едва ли ще се случи правителство на малцинството, за каквото заговориха част от политическите експерти. От ГЕРБ настояват за партиен кабинет, в който всички участници да носят политическа отговорност. В партията са против експертно правителство, а мотивът е, че така се размиват ангажиментите.

Вторият вариант за кабинет, според политолозите, е трипартийно правителство, а като най-вероятен съюзник на ГЕРБ и ДПС сочат ИТН. От партията на Слави Трифонов обаче казаха, че ще участват само в експертно правителство.

Другият възможен партньор е ППДБ, но цялата кампания на коалицията бе антиГЕРБ и антиДПС, коментираха експерти по изборите. Освен това съпредседателите на ПП побързаха да обявят, че ще са опозиция. Политически наблюдатели обявиха, че е възможно коалицията да се разпадне и ДБ да подкрепи правителство на ГЕРБ и ДПС.

Рекордно ниска активност на вота отчетоха социологическите агенции, които правиха екзитполове. Те съобщиха, че час преди края на изборния ден тя е около 30%.

Оказа се, че отново над 3 на сто отишли до урните са гласували с “не подкрепям никого”.

Екзитполовете с въпросителни за второто място в НС, шест формации сигурни в парламента

ГЕРБ е отчетливият победител, спечелил изборите с над 10% разлика от следващия в класацията, който ще е ясен след обработка на резултатите от оспорвания вот. Със сигурност от данните от екзитполовете шест формации влизат в 50-ото Народно събрание. Резултатите от предварителните проучвания показват значителна разлика с тези от предишния вот на 2 април 2023 г., в който ГЕРБ имаше оспорвана битка с ППДБ и надделя с разлика от 1,93%.

Реакции на влизащите в 50-ия парламент политически партии и коалиции

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: Няма да правим правителство само с ДПС

Няма да правим правителство само с ДПС. Формулата е кешовите потоци ППДБ, “Възраждане” и БСП. ППДБ може само с “Възраждане” и БСП. “Възраждане” пък не искат с никого, така че математика няма. Гласувах да не ви взимат по едно левче от всеки литър на бензин, да не плащате 30% на посредници. Гласувах да се спре този кеш в последните 4 години и да продължим обещанията си. Това очакват хората от нас. И, разбира се, нещо стабилно, за да може България да се върне там, където є е мястото.

Делян Пеевски, съпредседател на ДПС: Хората заслужават ново начало

Хората заслужават ново начало. Време е да направим стабилно правителство, не да има толкова много избори. Това пречи на нормалното функциониране на държавата. Видяхте до какво доведе цикълът от предсрочни правителства. Преди това цикъла от служебни правителства видяхте до какво доведе. Надявам се да има смирение в политиците. Днес хората да гласуват за едно ново начало на България и да има едно стабилно правителство и да бъдат спокойни българските граждани.

Костадин Костадинов, лидерът на “Възраждане”: Под въпрос е трипартийна коалиция

Дори и трипартийно правителство е под въпрос при тези резултати, защото трудно биха могли да се съставят такъв тип коалиции, ако всяка от политическите партии спази своите обещания. Ние от “Възраждане” сме категорични, че няма да подкрепим правителство, освен с нашия мандат. Към момента всички шансове да станем втора политическа сила са много големи, когато се обявят окончателните резултати. Какво ще направят другите политически сили, си знаят те.

Христо Иванов, съпредседател на ППДБ: ГЕРБ в последните месеци изгориха всички мостове

ГЕРБ в последните месеци изгориха всички възможни допирни точки и чакаме да видим резултатите, за да кажем дали ще преговаряме. Гласувах за това, да не остави оставим България в ръцете на Пеевски. На парламентарните избори гласувах за това да има нормална европейска България, което означава да продължим с реформите и с развитието напред и страната да не са връща назад и на изток. На европейските избори гласувах да изпратим в ЕП хора, от които няма да ни е срам.

Корнелия Нинова, председател на БСП: Трябва да се направи всичко възможно да се състави кабинет

Трябва да се направи всичко възможно да се състави кабинет. България има нужда от стабилност. Политическата нестабилност води след себе си много тежки последици за всички ни. За нас правителството, за да бъде успешно и трайно, трябва да бъде надпартийно, експертно, срочно и програмно, зад което да застанат възможно най-много политически сили.

Трябва да излезем от омагьосания кръг на сглобки и подобни. Видяхме, че това е порочна практика, не добра за страната.

Ивайло Вълчев, “Има такъв народ”: Дневният ред на България да бъде на масата в Европа

Всички искат тази страна да бъде управлявана разумно и нормално. Надявам се, че във вътрешен план хората ще посочат тези, които ще донесат разбирателство, ред и стабилност. За Европейския парламент се надявам, че избирателите ще изпратят в Европа не поредните чиновници, които ще се разтворят в брюкселската мъгла, а ще изберат хора, които ще се борят България да бъде равноправна с останалите страни. България да бъде равноправна с останалите страни. Дневният ред на България да бъде на масата в Европа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения