Евакуираха последните риби от езеро сред Монтана, ремонтират "Монтанезиум" с европейски пари (СНИМКИ)

Последните водни обитатели на езерото „Монтанензиум” в Монтана бяха уловени и преместени в язовир недалеч от областния град.

Евакуацията се наложи заради обновяването по европроект на парка, в който е водоема. В началото на лятото в Монтана започна реконструкцията на четирите градски парка, в които ще бъдат инвестирани над 6 млн. лева. Освен прокарването на нови алеи, ще бъдат засадени 120 дървета, ще се монтират над 400 нови осветителни тела, 180 нови пейки и над 100 кошчета за отпадъци.

Ремонтите обхващат и любимото на местните жители езеро „Монтанензиум”. За да работят спокойно, строителите източиха водоема, но преди това през юни в състезания организирани от Ловно-рибарското сдружение и местната управа, деца и възрастни уловиха 600 кг риба. През последните дни пък работниците прибраха с мрежи около 400 килограма бял амур, златен шаран, толстолоб и таранка.

Те ще бъдат транспортирани в цистерни до язовир край село  Студено буче.  От изкуствения водоем досега общо са извадени и преселени в язовир "Долна вода" около един тон риби. След края на ремонтите езерото ще бъде отново зарибено.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България