Извадиха Русия от световния спорт (обзор)

Русия бе извадена от световния спорт за следващите 4 години. Решението е на Изпълкома на Световната антидопингова агенция (ВАДА), който прие препоръките за санкции на извънредната комисия. Причината е манипулации с данните на Московската допинглаборатория.

Така спортистите на сборная няма да могат да участват на мондиали и олимпийски игри, но ще могат да се състезават на европейските първенства и световните купи. Все пак „чистите“ спортисти, които докажат, че нямат отношение към допинг скандала, ще могат да се състезават като неутрални – без флаг и химн. Освен това Русия няма право да приема световни шампионати и да кандидатства за големи събития, сред тях е и олимпийските и параолимпийските игри през 2032. А на руските официални лица се забранява да посещават подобни големи форуми, както и да са членове на различни съвети, комитети или други организации. Отнема се и лиценза на Руската антидопингова агенция (РУСАДА). Все пак РУСАДА може да обжалва в следващите 21 дни пред Арбитражния съд в Лозана. След това решението имат право да оспорват Руският олимпийски комитет, както и МОК, Международният параолимпийски комитет и всички международни федерации в отделните спортове.

Всъщност всички тези решения противоречат на Олимпийската харта, тъй като Руският олимпийски комитет не е наказан.

И в добавка, Русия ще трябва да плати всички разходи по разследването или 100 000 долара.

На лятната олимпиада Рио 2016 сборная участва с осакатен състав заради допинг скандалите, а на зимните игри Пьонгчанг 2018 спортистите на страната бяха с неутрален статут.

ВАДА има претенции към 145 руски спортисти, чиито данни били коригирани до януари 2019 г.

Санкциите може да засегнат и игрите Париж 2024

Близо 10 големи събития са под въпрос и могат да бъдат преместени от Русия, след като ВАДА наказа страната да не организира световни първенства в следващите 4 г. Така застрашени са през 2022-а мондиалът по волейбол за мъже и жени, който е планиран в 10 руски града, първенствата по борба в Красноярск, както и по плуване в 25-метров басейн в Казан. А през 2023-а под ударите попадат световните студентски игри и шампионатът по хокей за младежи. А след 2 години са утвърдени мондиалите по плажен футбол и скално катерене. Догодина пък предстоят шахматната олимпиада и турнирът на претендентите в най-древния спорт.

Футболистите на Русия обаче могат да участват с химна и екипа на страната си в квалификациите за световно, но ако се класират, ще трябва да вземат неутрален статут.

Същевременно ВАДА призна, че наказанието може да не влезе в сила за олимпиадата Токио 2020. Ако процедурата се проточи, тя може да засегне дори игрите Париж 2024.

 

Коментари

Задължително поле