Ученици представят в макети шедьоври на Колю Фичето На финала на национален конкурс в Младежкия дом във Варна

Иранският заместник-министър на здравеопазването е заразен с коронавирус (ВИДЕО)

Горски от Североизтока задържаха 3 каруци и кон

Българско семейство е сред блокираните в хотел в Тенерифе заради италианец с коронавирус

Набират потребители по програмата за грижа в домашна среда

Първи случаи на коронавирус в Хърватия и Австрия

Пътниците на полет от Техеран за Истанбул са поставени под карантина

Организират за първи път празника Сирни заговезни в Елена

Шофьор блъсна пиян пешеходец

Тръмп: Ако изгубя изборите, борсата ще се срине

Индия планира да закупи от САЩ отбранителна техника за над 3 милиарда долара

Чеченец от ИДИЛ се представял за Марадона в Албания

Арестуваха мъж, издирван за трафик на хора в Германия

Страните от ЕС могат да отменят временно Шенген заради коронавируса

Кога ни се полага работно облекло?

Извадиха Русия от световния спорт (обзор)

Русия бе извадена от световния спорт за следващите 4 години. Решението е на Изпълкома на Световната антидопингова агенция (ВАДА), който прие препоръките за санкции на извънредната комисия. Причината е манипулации с данните на Московската допинглаборатория.

Така спортистите на сборная няма да могат да участват на мондиали и олимпийски игри, но ще могат да се състезават на европейските първенства и световните купи. Все пак „чистите“ спортисти, които докажат, че нямат отношение към допинг скандала, ще могат да се състезават като неутрални – без флаг и химн. Освен това Русия няма право да приема световни шампионати и да кандидатства за големи събития, сред тях е и олимпийските и параолимпийските игри през 2032. А на руските официални лица се забранява да посещават подобни големи форуми, както и да са членове на различни съвети, комитети или други организации. Отнема се и лиценза на Руската антидопингова агенция (РУСАДА). Все пак РУСАДА може да обжалва в следващите 21 дни пред Арбитражния съд в Лозана. След това решението имат право да оспорват Руският олимпийски комитет, както и МОК, Международният параолимпийски комитет и всички международни федерации в отделните спортове.
Всъщност всички тези решения противоречат на Олимпийската харта, тъй като Руският олимпийски комитет не е наказан.

И в добавка, Русия ще трябва да плати всички разходи по разследването или 100 000 долара.
На лятната олимпиада Рио 2016 сборная участва с осакатен състав заради допинг скандалите, а на зимните игри Пьонгчанг 2018 спортистите на страната бяха с неутрален статут.
ВАДА има претенции към 145 руски спортисти, чиито данни били коригирани до януари 2019 г.

Санкциите може да засегнат и игрите Париж 2024

Близо 10 големи събития са под въпрос и могат да бъдат преместени от Русия, след като ВАДА наказа страната да не организира световни първенства в следващите 4 г. Така застрашени са през 2022-а мондиалът по волейбол за мъже и жени, който е планиран в 10 руски града, първенствата по борба в Красноярск, както и по плуване в 25-метров басейн в Казан. А през 2023-а под ударите попадат световните студентски игри и шампионатът по хокей за младежи. А след 2 години са утвърдени мондиалите по плажен футбол и скално катерене. Догодина пък предстоят шахматната олимпиада и турнирът на претендентите в най-древния спорт.

Футболистите на Русия обаче могат да участват с химна и екипа на страната си в квалификациите за световно, но ако се класират, ще трябва да вземат неутрален статут.

Същевременно ВАДА призна, че наказанието може да не влезе в сила за олимпиадата Токио 2020. Ако процедурата се проточи, тя може да засегне дори игрите Париж 2024.

 

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.