Известните хора от селото на Румен Радев

Село Славяново се прочу по време на изборите за президент като родното място на генерал Румен Радев. Оказва се обаче, че освен с петия президент на България селото се гордее и с носителя на Световната купа по сумо Тодор Джуров.

Тодор Джуров стартира спортната си кариера точно от Славяново. Като ученик се мести в Хасково, където тренира борба в спортното училище. След това е приет сумо в НСА.

"За борбата трябваше да свалям доста килограми затова предпочетох сумото, защото се натрупаха много килограми и трябваше да свалям много. Сумото изисква концентрация на първо място, сила бързина и дисциплина." Успехът според него идва след тежки тренировки - всеки ден не по-малко от два часа в залата.

"Всеки си мисли, че сумистите в Япония са едри и само се бутат. Там всички професионалисти могат да правят шпагат и са много по-бързи от повечето нормални слаби хора." През 2007 г. Тодор става втори на световното в Япония. Световната купа я печели две години по-късно в Полша.

"Това е най-великото чувство за един спортист да чуе химна в негова чест." От две години Тодор е треньор на националния отбор по сумо. Живее във Варна, а извън залата е учител по физическо.

"Натъжава ме, че когато си идвам виждам как всичко все повече се разрушава", разказва пред БНТ Джуров.

Освен с петия президент на страната и световния шампион по сумо хората от Славяново разказват, че се гордеят с още няколко известни личности, които са родом оттук.

"Личният бодигард на Тодор Живков също беше от Славяново Бончо Делчев. Професор Тянко Йорданов. Първият, който водеше Атлас."

Хората тук помнят времето, когато селото е давало работа на много хора от региона. Преди няколко десетилетия тук е имало завод, шивашки цех, две училища и болница.

"Беше много оживено по това време. Първата селска дискотека беше тука. Имаше известна аптека с известен аптекар. Едно оживено село, което просто западна."

Днес повечето къщи и сгради пустеят, а от 2000 души в селото са останали едва 600

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България