Допълнителни полицейски екипи ще пазят селата в Пловдивско

Трактори и комбайн изгоряха заради технически неизправности

Рекорден брой пожари опустошават тропическа гора в Амазонка

Помпео: САЩ ще попречат на иранския танкер да достави петрол в Сирия Държавният секретар заплаши Гърция със санкции

Мария Илиева разпуска в Маями (СНИМКИ)

Украински съд нареди Порошенко да бъде разследван за корупция

САЩ са готови да възобновят дискусиите със Северна Корея за ядрената й програма

Емблемата на Благоевград Ансамбъл „Пирин“ с концерт в Амфиполи, Гърция

Деветокласник се удави в река Янтра Водолази извадиха тялото на момчето

Издирват над 250 затворници, избягали от затвор в Западна Папуа

Киану Рийвс и Кари Ан-Мос се завръщат в „Матрицата 4“

Шефът на Роскосмос: Американските колеги са забравили как да стигнат до Луната

Самоуби се най-големият измамник с био храни в САЩ

КАТ хвана 44 539 водачи с превишена скорост за седмица

Макрон подкрепя Тръмп за покана към Русия за срещата на Г-7 догодина

Извинените и неизвинени отсъствия стават „уважителни“ и „неуважителни“

Диян Стаматов

Отсъствията вече няма да са извинени и неизвинени, а уважителни и неуважителни, обяви зам.-министърът на на образованието Диян Стаматов, цитиран от „Дарик“.

Проектът предвижда директорът да позволява отсъствия по молба на родителите до 10 дни. Наказанията стават повече – първото е забележка, а второто, което е от новостите е преместване в друга паралелка.

Уважителни причини са медицински проблеми, участие в конкурси, състезания и олимпиади, както и такива по молба на родителите.

„Родителят подава заявление до директора, в което посочва, че му се налага три дни да бъде някъде с детето си. Тези три дни са основателна причина за издаване на заповед. Ако тези три дни не са достатъчни, в заявлението може да посочи, че са му необходими още до 7 дни през учебната година, което през педагогически съвет може да се удължи. Което означава 10 дни като пълен вариант, като досега беше три дни“, обясни Стаматов.

При 25% отсъствие по предмет учениците ще се явяват на изпит за оформяне за срочна или годишна оценка. А при колко неуважителни отсъствия ученик ще бъде изключван:

„Всяко едно училище има свободата и възможността в своя правилник да разпише детайлите, стъпките, при които да наложи следващите наказания – забележка, преместване в друга паралелка в същото училище, това наказание до момента не съществуваше, предупреждение за преместване в друго училище, преместване в друго училище, преместване от дневна в самостоятелна форма на обучение. В стандарта е заложено все пак 15 отсъствия да са възможността, която да е за предупреждение за преместване и преместване в друго училище“, разясни още зам.-министърът.

Стаматов коментира и обществената поръчка на МОН за рекламни материали за над 2 милиона, сред които запалки и антистрестопки:

„Аз не виждам нищо лошо да има рекламна дейност в сферата на средното образование. Колкото повече рекламираме нашето образование, толкова по-добре. Дали с химикал, шапка, блузка, дали с книга, или тетрадка, толкова по-добре“, заяви той.

Два часа след проявения медиен интерес министърът на образованието Меглена Кунева спря поръчката. В писмена позиция тя посочва, че е възмутена, че процедурата е пусната в нейно отсъствие.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Е те тази реформа чакахме, браво на екипа на скумрията, преименували отсъствията….

  2. Те така е след евроатлантическите риформи… А куневица ши се риформира ли и тя на паръмова?

  3. I am student still but proud to say I am earning really well. Trading is the best thing that ever happened to me. If you are interested in how I do it, google Superior Trading System to find out.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.