Извънредно положение на Евбея, Гърция зове за помощ Европа

Огненият ад в Гърция продължава. Пожарникар е ранен в битката с пламъците. В Евбея е обявено извънредно положение заради огнената стихия, а Гърция поиска помощ от Европейския механизъм за гражданска защита. Пожарните автомобили създават защитна зона в село Макримали, където огънят вече е изпепелил къщи, като същевременно се евакуира село Платании, където пожарът наближава опасно близо. Селата Контодеспоти, Ставрос, Макримали, Платании и манастирът Макримали вече са евакуирани.

Пожарът в Евбея започна днес в 03:16 ч. в района на Агрилица, в девствената борова гора, която е част от мрежата на Европейския съюз „Натура 2000“ и определена за убежище за диви животни.

Властите евакуираха манастира Панагия Макрималис от съображения за сигурност. Усилията на огнеборците са възпрепятствани от неравния терен и силните ветрове от 8 бофор, които допринасят за разпространяването пламъците.

Извънредно съобщение относно мерките за защита на уязвимите групи беше публикувано от Генералния секретариат за гражданска защита.

Премиерът Кириакос Мицотакис е в Единния координационен център за пожарни операции и следи от близо тревожната ситуация на Евбея.

Коментари

Задължително поле