Издателство от Търново подписва договор за съвместна дейност с Министерството на финансите на Китай

Фестивал на китайската култура подготвят в Старата столица

Рамков договор с Министерството на финансите в Китай сключва известното издателство "Фабер" от Велико Търново, което е второ по обем на книжна продукция в България. Подписването на споразумението ще е след две седмици. Това съобщи собственикът на издателството Нейко Генчев.

„Мисля, че това само по себе си е уникален факт за българско издателство. Сътрудничеството ще бъде във всички дейности, които ние като издатели можем да извършваме на европейска територия, в услуга на министерството. Има много издания, които те биха искали да се появят в Европа. Ще бъде много по-лесно да ги осъществим ние тук, отколкото да се правят в Китай и да се транспортират. Ще си сътрудничим и с преводи, редакции и всичко свързано с нашата дейност”, уточни Нейко Генчев.

Той подчерта, че има предложение във Велико Търново да бъде разкрит филиал на Пекинския университет за езици и култура.

„Ако тази идея се осъществи, тя би могла да промени коренно начина, по който изглежда старата столица сега. Филиалът ще привлече студенти китаисти от цяла Европа”, коментира Генчев.

Той обяви още, че във Велико Търново ще има Фестивал на китайската култура. Единственото по рода си събитие в Европа ще се провежда в тясно сътрудничество с Институт „Конфуций” в Ханбан и Пекинския университет за езици и култура. Плановете са фестивалът да се проведе през следващата година, а в момента тече усилена подготовка за реализирането му.

"Няма такъв аналог все още в Европа. Единствено в САЩ има два фестивала на китайската култура. За организирането на това атрактивно събитие във Велико Търново разчитаме на Пекинския университет, известен със своите професионални ансамбли във всички области на изкуството. Искаме този фестивал да бъде поставен в по-широка основа”, обясни Нейко Генчев.

Той допълни, че културното събитие се явява естествено продължение на превърналите се в традиция отбелязвания на Китайската нова година и други прояви, популяризиращи културата на далечната страна във Велико Търново.

Коментари

Задължително поле