Издирваният за убийството на дете от Сотиря бил замесен и в друга трагедия

Момиченцето отивало за хляб, когато било нападнато

21-годишният младеж от сливенското село Сотиря, заподозрян за убийството на 7-годишното момиченце, е имал предишни прояви спрямо деца. През 2017 година е влязъл в затвора за блудство на 16-годишно момиче, негова близка. Това съобщи главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов, който пристигна на място в Сливен заради тежкото умишлено престъпление.

Детето бе намерено на 15 август, около 14 часа, в безпомощно състояние, недалеч от дома си във вилната зона на селото. По-късно, въпреки усилията на лекарите в областната болница, е издъхнало от тежките си наранявания. На главата му е нанесена несъвместима с живота травма. Информацията бе потвърдена от зам. директора на болницата д-р Хрисант Хрисантов. Още след първоначалния оглед на местопрестъплението са събрани достатъчно данни, които са насочили криминалистите към заподозряния Мартин Стефанов.

Издирването е започнало веднага. В него участват освен служителите на реда от ОД на МВР, колегите им от жандармерията, граничната и военната полиция, горски служители, доброволците от планинската спасителна служби. Включени са следовите кучета на полицията в Сливен, на жандармерията и гранична полиция. Претърсването обхваща широк периметър, със силно пресечени местности. Ръководителите на акцията увериха на извънреден брифинг на 16 март, че за убиеца няма шанс. Той не е подготвен за преход в такива условия, напуснал е местопрестъплението веднага, без храна, пари. Не е въоръжен.

Момиченцето живеело с баба си и дядо си на село. Майката била наета на сезонна работа и отсъствала през лятото. По обяд в четвъртък детето било изпратено да купи хляб. По пътя е пресрещнато и нападнато. Насилено, пребито и захвърлено недалеч от спирка във вилната зона на селото. В този район то самото живеело. Близките му започнали да се притесняват, че внучката се е забавила, както не се било случвало досега. Тръгнали да я дирят. Раненото дете било открито от случаен минувач. Друг пък го видял и веднага се обадил на тел.112.

Слуховете в Сотиря посочиха убиеца още преди от полицията официално да съобщят, че той наистина е заподозрян. За Мартин се знаело, че е особен, саможив. Деца в селото се оплаквали, че ги плашел, вадел им палки.

„Асоциален тип. Без никакви приятелства. Семейството му е в много тежко финансово положение. Той е без работа. Напуснал е училище, няма средно образование. Близките му казаха, че много се страхувал от кучета“, така главният секретар на МВР описа издирвания.

Насилието и убийството на детето отприщиха гнева на хората в Сотиря. Местните жители припомниха друга трагедия само отпреди година. През юли 33-годишният Живко Димитров загина при трагичен инцидент край дома си в същата вилна зона, след като бе нахапан до смърт от собствените си кучета. Оказа се, че агресията на кучетата е била предизвикана от съсед, който минавал покрай имота. Собственикът се втурнал да спасява съседа от животните, но, за жалост, плати с живота си. Този съсед бил заподозряният за убийството на детето Мартин. „Да, така е“, потвърди кметът Димо Георгиев.

На 15 август Мартин Трифонов е бил обявен за местно издирване, на следващия ден издирването прераснало в общодържавно. Първоначално от ОД на МВР разпространиха негова снимка с пояснението, че лицето се издирва за серия от кражби. „Той е бил наеман от местни хора, за да свърши някаква работа в дворовете и имотите им“, обясни директорът на ОД на МВР-Сливен ст. комисар Димитър Величков. Собственици се оплакали, че му плащали, а той „за благодарност“ крадял техни вещи.

В социалните мрежи бяха разпространени три снимки на заподозряния за насилствената смърт на детето. На една от снимките той е вдигнал ръцете си с нецензурен жест. Този кадър е направен непосредствено след смъртоносния инцидент през юли миналата година, когато нелепо загина собственикът на кучетата, разказват в Сотиря.

Подробностите за травмите и за гнусното посегателство върху невинното момиченце засега не се огласяват не само заради следствената тайна и многобройните назначени експертизи, а и защото стореното е извън представата за нормалната човешка психика, казаха криминалисти. „До този момент няма данни лицето да има нужда от психиатър“, заяви гл. секретар на МВР.

По обяд на 16 август в Сливен се очакваха експерти от Института по психология към МВР, за да изготвят психологически профил на заподозряния жесток убиец.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право