Тематичен тур по стъпките на: „Християнското наследство във Варна“

Циврим за Париж, а църквите ни сиротни… Изтича ли времето на катедралите?!

Двама души са пострадали при катастрофа в Благоевград

Кралят на циганската цигулка идва в България Роби Лакатош ще взриви с класика, джаз и чардаша публиката във Варна

Партията на Ердоган с нов опит за отмяна на резултата от изборите в Истанбул

Световни лидери осъдиха атаките в Шри Ланка

Община Павликени финансира наградата „Никола Гюзелев“

Стоев: Преднината дава спокойствие на „Лудогорец“

Избирателната активност, в първите часове на балотажа в Украйна, е по-висока

Де Бройне може да пропусне дербито

Тимът на Костов с победа в Казахстан

Президентът Радев изрази съболезнования на президента на Шри Ланка

Фиданка от най-старото българско дърво бе засадена в подножието на Царевец Част от Гранитския дъб ще расте в двора на храма „Св. Иван Рилски“

Роналдо счупи нов рекорд

Шри Ланка въведе полицейски час и спря достъпа до социални мрежи

Издиша студентският балон В Алма матер търсят над 1000 студенти по държавна поръчка и за платено обучение

Студентският балон издиша. Раздутата бройка за прием на първокурсници държавна поръчка, административните грешки, големият брой вузове и съмнителното качество на образованието в много специалности водят до отлив на студенти. Всички университети, с изключение на онези, които подготвят медици, са принудени да правят четвърто класиране, а някои и пето. Причина са останалите незаети места.
За учебната 2017/2018 г. държавната поръчка бе намалена с 8% спрямо предишната година. Министерски съвет взе решение държавата да субсидира обучението в 37 държавни висши училища на 45 584 студенти. Зрелостниците през тази година бяха 54 346.

Във всички Софийски вузове, с изключение на Медицински университет, приемът на студенти ще продължи и през септември, защото има незаети места за първокурсници. Най-много бъдещи висшисти се търсят в Алма матер.

В Софийския университет “Св.Климент Охридски” незаетите места след трето класиране са 1081, или около 13%. По държавна поръчка бяха обявени 4916 места, от които 633 са непопълнени. Трагично е и положението с платеното обучение, където от 695 бройки 348 са свободни. В края на август миналата година Алма матер обяви допълнителен прием в 60 специалности, а незаетите бройки за първокурсници бяха 675.
Преподаватели припомниха, че преди години за едно място в СУ се състезаваха по трийсетина кандидати. Сега незаети бройки има във философия, история, педагогика, както и в българска, славянска, френска, италианска, испанска филология. Още студенти се търсят и за тюркология, иранистика, индология, арменистика и кавказология. свободни бройки има дори в журналистика и във връзки с обществеността.
В СУ ще регистрират кандидатите за вакантните бройки между 11 и 15 септември, а четвъртото класиране ще излезе на 19 септември.

В УАСГ свободни места има по всички специалности с изключение на две – “Архитектура” и “Ландшафтна архитектура и ландшафтно планиране”. Обявен е допълнителен прием, без конкурс за завършили след 2008 г. Незаети бройки по всички специалности, включително и в “Архитектура” има във ВСУ “Любен Каравелов” – София.

В Химикотехнологичния и металургичен университет в София също казаха, че имат свободни места, но поискаха писмено запитване, за да съобщят колко точно са незаетите бройки.

От Техническия университет отчетоха повишен интерес към инженерните специалности и се похвалиха, че под 3% или около 100 са незаетите места.

В УНСС към момента твърдят, че свободните бройки са под 3,5%, което е добър резултат за вуза. Там все още не е обявен допълнителен прием на първокурсници.

Вече са се записали 3052 в първи курс
И в пловдивския университет
обявяват 4-то класиране

НИКОЛАЙ СПАСОВ
ТРУД, ПЛОВДИВ

Под 3% са незаетите места в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски” в навечерието на новата академична 2017/2018 година, където след трето класиране са се записали 3052 първокурсници с държавна такса и 325 за платено обучение, съобщи зам.-ректорът на най-големия вуз в града под тепетата проф. д-р Христо Крушков. Той е горд, че за поредна година пловдивската Алма Матер остава национален лидер в запълването на акредитирания си прием. “На фона на често коментираната демографска криза, която през последните няколко години сериозно рефлектира върху кандидатстването във висшите училища, ПУ “Паисий Хилендарски” е успял да запази водещото си място сред държавните университети. През изминалата декада Пловдивският университет е единственото държавно висше училище, което запълва почти 100% от обявения си прием по държавна поръчка”, коментира проф. Крушков.

В раздел “Хуманитарни науки” има общо 14 свободни места – 7 за магистърските филологически специалности, 6 – “История”, и 1 – “Философия”. При “Социални, стопански и правни науки” са останали само 5 вакантни места в направление “Политология”. При “Природни науки, математика и информатика” близо 60% (18 бройки) са незаетите места в специалността “Математика”, а свободни места има и в химически, физическите и биологическите специалности – съответно 37%, 36% и 16%. В област “Педагогически науки” има съответно 34 (8,75%) и 54 (20,77%) свободни бройки в направленията “Педагогика” и “Педагогика на обучението”.

Няма кандидати за военни
Приемат още 98 курсанти в НВУ
ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА
ТРУД, Велико Търново

Допълнителен прием за попълване на незаетите места за обучение на курсанти в НВУ „Васил Левски” във Велико Търново обяви началникът на висшето учебно заведение бригаден генерал Пламен Богданов. В НВУ държавната поръчка по за 272 курсанти, но 98 бройки са свободни.

Незаетите позиции са за специалност „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво”. Общо 98 кандидати се очакват за 11-те специализации в направлението. Най-много – 24, са местата в „Полева артилерия”. 14 са незаетите бройки в „Артилерийско и зенитно въоръжение, оптика и бойни припаси”, 12 са местата в „Противовъздушна отбрана на войските”, 11 във „Военни комуникации и информационни системи”, 8 в „Зенитно-ракетни войски”.

Документи за участие в конкурса ще се приемат от 4 до 8 септември. Изпитите, тестовете и прегледите ще се проведат в периода 11 – 15 септември. Таксата за първия конкурсен изпит /тест/ е 30 лева, за всеки следващ по 20 лева. Комплектът кандидатстудентски документи струва 10 лева. Подробностите за допълнителния прием са публикувани на официалния сайт на НВУ „Васил Левски”.

В Бургаския свободен
университет
Наплив за софтуерно инженерство

В Бургаския свободен университет /БСУ/ на сто процента са заети местата в специалността за софтуерни инженери.

В специалностите „Право“, „Психология“, „Предучилищна и начаноучилищна педагогика“ има по 20 свободни места. Все още незаети по 50- 60 бройки има при техническите специалности и „Икономика“. 30 са незаетите места за бъдещи журналисти.

Това съобщи за Труд проф. Галя Христозова, ректор на университета. Тя уточни, че все още кампанията не е приключила. Очаква се да бъде обявено допълнително класиране, за да се заемат свободните бройки.

Ноу хау от Пловдив
Ректор привлича кандидат-висшисти с награда джип

Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите (ВУАРР) в Пловдив хвърли бомбата това лято в навечерието на кандидат-студентската кампания като обяви томбола с 25 награди, най-голямата от които бе джип, а останалите бяха 7-дневни почивки, смартфони, айфони, лаптопи и таблети. Луксозното возило дори бе позиционирано на площад „Централен” в града под тепетата и облепено с рекламни стикери с текст „Учи и спечели джип. Само студентите на ВУАРР могат да ме спечелят”. Според ректора на ВУАРР проф. д-р инж. Димитър Димитров томболата била само една от инициативите на частния вуз във връзка с 25-годишния юбилей от създаването му.

20% повече учат компютри във Варна
Анголци трупат знания по
„Океански риболов“

20% повече първокурсници ще учат компютърна техника и комуникации в Техническия университет във Варна. Приемът бе завишен в тон с приетата от МС в края на миналата година концепция за насърчаване на обучението по IT-специалности, а всички места в това направление са попълнени. Почти няма свободни бройки и в Икономическия университет. В Морското училище дебютно тази есен се разкрива специалност „Океански риболов“, като първият випуск е съставен изцяло от анголци. В МУ и ВВМУ ще подготвят 20 военни лекари и още толкова военни медсестри.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (21)

 1. Това е резултат от създадените 53 измислени университета. 7 млн. България се нуждае от един университет и няколко специализирани ВУЗ – икономически, технически, медицински и т.н. Тази структура съществуваше до 1990г., но представите, че демокрацията е свободия доведе до създаването на 53 ВУЗ, за да се задоволят претенциите на местните велможи! Сега трябва да се намери политическа воля за закриването им. В противен случай висшето образование ще се разпадне.

  1. Казваш, че до 1990-та имаше само един Университет? Вероятно имаш в предвид Софийският??? Лъжеш, бре! Имах колеги от Пловдивски Университет при първото си следване. „Паисий Хилендарски“ се зовеше тогава…. Ако беше жив, патронът му щеше да те попита: „О., неразумний и юроде, поради что…“ ЛЪЖЕШ???
   Апропо, никаква политическа воля не е необходима при демокрацията. Насилственото закриване е тоталитарен метод, дълбоко закодиран в мисленето на тебеподобните. Излишните специалности и ВУЗ ще отпаднат от самосебе си, поради липса на финансиране. Айде стига с налагане на мнение, а?

   1. Необходими са ясни критерии… ако оставиш на пазара или винету ще са нужни няколко века да се отсее плявата от стойностното.

    1. Що бре? Още тази година на някои сериозно ще им отънеят джобовете. На всичко отгоре това е тенденция. За вековете не си прав. Виж, за критериите съм съгласен. И най-главният е – преподавател да има право само в един ВУЗ да чете лекции. Приемат ли го – половината няма да получат акредитация!

     1. В къс срок и странични фактори могат да затрият хубава идея. Връзването към вуз е задължително.

 2. Ще има да чакат в университетите студенти, и то за хубави специалности. Все повече намалява раждаемостта на бели българи, но продължава високата раждаемост на черни ромуланци, които имат умствен капацитет няколко процента да завършват гимназии без да могат да четат и пишат. ДПС и БСП добре развъдна неграмотните хора, изгониха интелигентните и на останалите интелигентни им намалиха раждаемостта.

 3. Конкретно су трябваше да бъде заковано заедно със скачащите за желев тетки още 89та…

 4. Куневизацията на образованието също дава своите плодове.

 5. Ха-ха-ха. Голям противник съм на Кунева, но да се твърди, че тя има вина в несполуките на образованието е смешно. Защо не се погледне в академичния, професорския и хабилитирания състав на преподавателите, голяма част от които са обучавани и подготвени … а сега да пресметнем кога. Крайно време беше да се види така наречените висши учебни заведение къде се намират в европейския и световен мир. Софийският университет дали може да се вмести в ранклистата на първите 1000 университета в света. А УНСС „Карл Маркс“ чиято абревиатура значела Утре Носете Съответната Сума къде се намира? Щом и ВСУ „Любен Каравелов“ произвежда архитекти и инженери значи нещата прогресират. А Михайловградският университет прави юристи с достойни позиции в Народното събрание. Къде ли се подвизават завършилите Пернишкият университет с гордото название –-А? Един куп висшисти, завършили в Германия, по скоро снимали се пред някой германски университет получиха екзотичното прозвище „калинки“. Останалите просто се реализират навън.

  1. Е, хиляди завършили комунистическите су и меи се реализират навън. Не кат отрепките тролещи от натовските стаи и калинките.

  2. Е, хиляди завършили комунистическите су, му и меи се реализират навън. Не кат отрепките тролещи от натовските стаи и калинките.

    1. Завършил съм каквото съм искал и съм се реализирал достатъчно добре, че да не мисля за битовитизми.

 6. Прави си почти всички ! След като образованието днес Е СТОКА за продан, всички бивши институти се обявиха за УНИВЕРСИТЕТИ , че и т.н. “ библиотекарски „! А за да покрият „УНИ “ наотваряха факултети под път и над път ! Това стана и с ПОМОЩТА на т.н. депутати , тяхната помощ бе овъзмездена с ДИПЛОМИ ! Пребройте само колко от тях са “ юристи “ , колко “ икономисти „, колко са доктори на науките , които не знаят заглавието на дисертацията си ?

   1. Що бре, и при комунизма беше така, само че се плащаше по друг начин. Например стоката СЕКС я кръстиха любов, че да не плащат….
    То за това и комунизмът си отиде. Всичко в този живот се плаща – по един или друг начин. А денмокрацията, дето те бърка в четирибуквието е скъпо удоволствие. Първоначалната вноска е в кръв! Заради такива, като теб няма да спрем погасителните вноски, защото трябва да почваме отначало. Троли си другаде. Тук вече всички те знаят и мразят! Без аватарите ти, де! Освен, ако и сам не си се намразил?….

    1. Е, мен до сега не са ме шибали. Може би това е и основната разлика в битието определящо мисленето. Но понеже си духовен допускам, че и си дарен с характера да даваш лесно.

 7. Според мен, белезите на тоталния, повсеместен, окончателно необратим провал на обществото ни да гради каквито и да е структури изискващи дългосрочно планиране, все по-релефно ще ни бодат в очите и ще се налага да търпим това положение.

  Това, което преживяваме е пряка последица от некомпетентно, бездарно, неграмотно управление на всички нива на ниво държава, общини, институции и т.н., това доведе до демографското опустошение на територията, която обитаваме.
  Дори и да съществуват все още някакви външни белези на институционално присъствие, ползващо евфемизма „ВУЗ“, то вече няма хора за тези „образователни“ институции.
  Знаете ли, че в най-уважавания ни медицински университет преподава личност, завършила същия „ВУЗ“, практикуващ експериментална медицина тук,в Япония и САЩ, със специализация в Япония, САЩ и UK, чиято доцентура завистливите му и бездарни колеги събориха, личност който четеше лекции в Йейл, и който ще се да прави чест на всяка една образователна система !?

  Но това е реторичен въпрос и само един пример от многото.

  Така, че именно лошото, некомпетентно, бездарно управление, а не само завистта към успешните и трудолюбиви личности и тяхното масово унищожаване с медии, с институционални бухалки, но масовото бягство от т.нар. ни „държава“ олицетворявана от нелицеприятни индивиди, антропологично наподобяващи белезите на Homo neanderthalensis, натрапвайки ни своите все по-некомпетентни, лишени от качества учители, професори, политици, юристи, инженери, лекари и прочее системни рушители на структурата имитираща държава.

  Аз мисля, че така ще бъде и за в бъдеще: ще има все по-малко и по-малко студенти и ученици, защото онези, които раждат си правят добре сметката колко и къде да раждат своите деца.

  Сега поне обитателите на територията ни имат избор къде и как да живеят.

  Жалко, но процесите на демографско опустошение според мен са необратими…

  1. Защо да е жалко? По тези земи за живели славяни, преди тях траки…. В Стара Загора има наколни жилища на над 6 500 години. Тези общности съжаляват ли, според теб, че ние двамата наричаме тази земя наша родина? Дарвиновите закони действат и в социален аспект. Замести думата вид с държава и копирай едно към едно. Важното е да уважаваме предците си и делата им, а не да лъскаме ботушите на дядя Путя, чичо Сам, Сюлейман паша или който и да е друг. И да живеем сносно, де…

 8. Грешка е да се увеличава броя на студентите, като се намаляват изискванията. То от някой с IQ 100 не става добър студент и само намалява нивото на групата, защото професора обяснява за да го разберат повечето студенти. Това което трябва да се направи при дъздалото се положение е да се запази нивото на студентите и да се увеличи броя на преподователите, които действително се занимават със всеки студент, което ще повиши нивото на завършващите студенти.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.