Издиша студентският балон

В Алма матер търсят над 1000 студенти по държавна поръчка и за платено обучение

Студентският балон издиша. Раздутата бройка за прием на първокурсници държавна поръчка, административните грешки, големият брой вузове и съмнителното качество на образованието в много специалности водят до отлив на студенти. Всички университети, с изключение на онези, които подготвят медици, са принудени да правят четвърто класиране, а някои и пето. Причина са останалите незаети места.

За учебната 2017/2018 г. държавната поръчка бе намалена с 8% спрямо предишната година. Министерски съвет взе решение държавата да субсидира обучението в 37 държавни висши училища на 45 584 студенти. Зрелостниците през тази година бяха 54 346.

Във всички Софийски вузове, с изключение на Медицински университет, приемът на студенти ще продължи и през септември, защото има незаети места за първокурсници. Най-много бъдещи висшисти се търсят в Алма матер.

В Софийския университет “Св.Климент Охридски” незаетите места след трето класиране са 1081, или около 13%. По държавна поръчка бяха обявени 4916 места, от които 633 са непопълнени. Трагично е и положението с платеното обучение, където от 695 бройки 348 са свободни. В края на август миналата година Алма матер обяви допълнителен прием в 60 специалности, а незаетите бройки за първокурсници бяха 675.

Преподаватели припомниха, че преди години за едно място в СУ се състезаваха по трийсетина кандидати. Сега незаети бройки има във философия, история, педагогика, както и в българска, славянска, френска, италианска, испанска филология. Още студенти се търсят и за тюркология, иранистика, индология, арменистика и кавказология. свободни бройки има дори в журналистика и във връзки с обществеността.

В СУ ще регистрират кандидатите за вакантните бройки между 11 и 15 септември, а четвъртото класиране ще излезе на 19 септември.

В УАСГ свободни места има по всички специалности с изключение на две - “Архитектура” и “Ландшафтна архитектура и ландшафтно планиране”. Обявен е допълнителен прием, без конкурс за завършили след 2008 г. Незаети бройки по всички специалности, включително и в “Архитектура” има във ВСУ “Любен Каравелов” - София.

В Химикотехнологичния и металургичен университет в София също казаха, че имат свободни места, но поискаха писмено запитване, за да съобщят колко точно са незаетите бройки.

От Техническия университет отчетоха повишен интерес към инженерните специалности и се похвалиха, че под 3% или около 100 са незаетите места.

В УНСС към момента твърдят, че свободните бройки са под 3,5%, което е добър резултат за вуза. Там все още не е обявен допълнителен прием на първокурсници.

Вече са се записали 3052 в първи курс

И в пловдивския университет

обявяват 4-то класиране

НИКОЛАЙ СПАСОВ

ТРУД, ПЛОВДИВ

Под 3% са незаетите места в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски” в навечерието на новата академична 2017/2018 година, където след трето класиране са се записали 3052 първокурсници с държавна такса и 325 за платено обучение, съобщи зам.-ректорът на най-големия вуз в града под тепетата проф. д-р Христо Крушков. Той е горд, че за поредна година пловдивската Алма Матер остава национален лидер в запълването на акредитирания си прием. “На фона на често коментираната демографска криза, която през последните няколко години сериозно рефлектира върху кандидатстването във висшите училища, ПУ “Паисий Хилендарски” е успял да запази водещото си място сред държавните университети. През изминалата декада Пловдивският университет е единственото държавно висше училище, което запълва почти 100% от обявения си прием по държавна поръчка”, коментира проф. Крушков.

В раздел “Хуманитарни науки” има общо 14 свободни места – 7 за магистърските филологически специалности, 6 – “История”, и 1 – “Философия”. При “Социални, стопански и правни науки” са останали само 5 вакантни места в направление “Политология”. При “Природни науки, математика и информатика” близо 60% (18 бройки) са незаетите места в специалността “Математика”, а свободни места има и в химически, физическите и биологическите специалности – съответно 37%, 36% и 16%. В област “Педагогически науки” има съответно 34 (8,75%) и 54 (20,77%) свободни бройки в направленията “Педагогика” и “Педагогика на обучението”.

Няма кандидати за военни

Приемат още 98 курсанти в НВУ

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

ТРУД, Велико Търново

Допълнителен прием за попълване на незаетите места за обучение на курсанти в НВУ „Васил Левски” във Велико Търново обяви началникът на висшето учебно заведение бригаден генерал Пламен Богданов. В НВУ държавната поръчка по за 272 курсанти, но 98 бройки са свободни.

Незаетите позиции са за специалност „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво”. Общо 98 кандидати се очакват за 11-те специализации в направлението. Най-много – 24, са местата в „Полева артилерия”. 14 са незаетите бройки в „Артилерийско и зенитно въоръжение, оптика и бойни припаси”, 12 са местата в „Противовъздушна отбрана на войските”, 11 във „Военни комуникации и информационни системи”, 8 в „Зенитно-ракетни войски”.

Документи за участие в конкурса ще се приемат от 4 до 8 септември. Изпитите, тестовете и прегледите ще се проведат в периода 11 – 15 септември. Таксата за първия конкурсен изпит /тест/ е 30 лева, за всеки следващ по 20 лева. Комплектът кандидатстудентски документи струва 10 лева. Подробностите за допълнителния прием са публикувани на официалния сайт на НВУ „Васил Левски”.

В Бургаския свободен

университет

Наплив за софтуерно инженерство

В Бургаския свободен университет /БСУ/ на сто процента са заети местата в специалността за софтуерни инженери.

В специалностите "Право", "Психология", "Предучилищна и начаноучилищна педагогика" има по 20 свободни места. Все още незаети по 50- 60 бройки има при техническите специалности и "Икономика". 30 са незаетите места за бъдещи журналисти.

Това съобщи за Труд проф. Галя Христозова, ректор на университета. Тя уточни, че все още кампанията не е приключила. Очаква се да бъде обявено допълнително класиране, за да се заемат свободните бройки.

Ноу хау от Пловдив

Ректор привлича кандидат-висшисти с награда джип

Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите (ВУАРР) в Пловдив хвърли бомбата това лято в навечерието на кандидат-студентската кампания като обяви томбола с 25 награди, най-голямата от които бе джип, а останалите бяха 7-дневни почивки, смартфони, айфони, лаптопи и таблети. Луксозното возило дори бе позиционирано на площад „Централен” в града под тепетата и облепено с рекламни стикери с текст „Учи и спечели джип. Само студентите на ВУАРР могат да ме спечелят”. Според ректора на ВУАРР проф. д-р инж. Димитър Димитров томболата била само една от инициативите на частния вуз във връзка с 25-годишния юбилей от създаването му.

20% повече учат компютри във Варна

Анголци трупат знания по

„Океански риболов“

20% повече първокурсници ще учат компютърна техника и комуникации в Техническия университет във Варна. Приемът бе завишен в тон с приетата от МС в края на миналата година концепция за насърчаване на обучението по IT-специалности, а всички места в това направление са попълнени. Почти няма свободни бройки и в Икономическия университет. В Морското училище дебютно тази есен се разкрива специалност "Океански риболов", като първият випуск е съставен изцяло от анголци. В МУ и ВВМУ ще подготвят 20 военни лекари и още толкова военни медсестри.

Коментари

Задължително поле