Излезем ли от офиса, не вдигаме на шефа

Правителството предлага работещите от дома си писмено да уведомяват шефа в кое помещение ще работят и дали то е достатъчно голямо.

Изискват да уведомим работодателя от коя стая в апартамента ще работим

Правителството предлага възможност за “изключване” само за работещите от дома си

Сами преценяваме условията на труд

Работниците не трябва да бъдат длъжни да вдигат телефона на шефа си през уикендите и след края на работното време. Това гласи становище на омбудсмана Диана Ковачева по подготвени от правителството промени в Кодекса на труда.

Който работи от разстояние, не е длъжен да отговаря на телефонни обаждания и мейли от работодателя по време на междудневната и седмичната почивка, освен ако в трудовия договор са уговорени условия, при които това е допустимо, предвиждат предложенията. Според омбудсмана тези правила трябва да важат и за хората, които работят в офиса - и те не трябва да бъдат задължени да вдигат телефона на шефа след края на работното им време.

Омбудсманът възразява и срещу новите изисквания за хоумофиса. Промените предвиждат хората, които работят от разстояние, да предоставят на работодателя писмена информация за характеристиките на работното място и да гарантират, че помещението, в което работят, е с достатъчна площ за работа без риск за здравето. Според омбудсмана работникът не може да преценява дали помещението е с достатъчна площ. А според предложените текстове, ако човек реши да работи от спалнята вместо от хола, трябва да уведомява писмено шефа за това.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика