Излекуван сърбин цепи дърва

Лекарят му казал в 8,30, че е заразен, а в 9, че е излекуван

Страхът пречи, смелостта помага

Неманя Матич е инженер, излекуван от коронавирус. Сега е вкъщи в град Чачак в изолация за 14 дни. Той се чувства добре, вече се е върнал към ежедневните си домакински задължения. Едно от тях е ежедневното цепене на дърва, пише сръбският „Курир“.

Роденият през 1982 г. Матич разбрал, че е заразен с коронавирус, въпреки че нямал представа откъде, защото отдавна не бил напускал страната, нито бил в контакт с болен човек. Като усетил симптомите на грипа, той не кашлял, за разлика от други, но имал болки в гърлото. Сутринта имал температура 37,7, но отишъл на работа, защото имал важни срещи.

„Носех маска, не защото подозирах коронавирус, но не исках да заразя някой от грип. В нощта, когато се върнах у дома, имах температура 38,3 и отидох в болницата в Чачак“, разказа Неманя. На сутринта, когато се почувствал по-добре, му е направен тест. „Констатациите не бяха добри и държаха в болницата, защото жена ми е бременна и трябва да роди. Сутринта бях добре, но когато ме тестваха, се разбра, , че съм положителен и ме прехвърлиха в Клиниката по инфекциозни болести в Белград“, продължава Матич.

Когато разбрал, че е заразен, той не изпитал страх, тъй не се чувствал зле и разбрал, че е изкарал голяма част от вируса на крак. „Лекарят ми каза в 8,30 ч., че съм заразен, а в 9 ч. - че съм излекуван.“, казва Неманя с усмивка.

Той добавя, че е прекарал 10 дни в болница в изолация. По неговите думи, всичко преминало лесно. От положителната до отрицателната проба изминали общо пет дни. „Сложиха ми тампони в гърлото и носа в сряда вечерта, в четвъртък бях позитивен, но тъй като се чувствах добре, ми направиха тест и в понеделник, след четири дни, и вече бях негативен“, разказва още Матич. Той е много доволен от медицинския персонал. След като се разбрало, че е заразен, са направени проби и на съпругата му. Нейният тест се оказал негативен. Но Неманя се съмнява в него, тъй като докато е бил инфектиран е бил в контакт с нея. „Всичко е въпрос на тестове, точни или неточни“, казва Матич. Той смята, че всичко е индивидуално, че всичко зависи от това колко е готов да се справи организмът с инфекцията, че страхът пречи, а смелостта помага.

От агенция Фокус със съкращения

Коментари

Задължително поле