Кога имаме право на обезщетения за безработица

Две нови огнища на Африканска чума при домашни свине за първи път в област Русе

Народното събрание прие отпадането на машинното гласуване

Искат да се забрани достъпът на гъбарите в горите

Прокуратурата постанови задържане под стража на шведа-автокрадец Кристофер Андерсон нямал шофьорска книжка

БСП – София с кандидати за кметове в още 5 столични района

Започва фестивалът „Дни на куклите”

Министерство на културата: Строителят на Ларгото да отстрани проблемите по обекта Ще предявим съдебен иск при отказ да се премахнат повредите, каза Боил Банов

Турски отбор подписа с грешен футболист

Горанов: Свидетели сме на най-сериозната досега хакерска атака у нас

Илияна Йотова за речта на Урсула фон дер Лайен: Повече емоции, отколкото отговори!

„Червени“ фенове окупираха черногорски курорти

ЦСКА с променлив успех в бивша Югославия

Пастир би и докара до кома възрастната си приятелка

Президентът Радев награди посланика на Израел у нас с орден “Мадарски конник“ (СНИМКИ)

Изложба анонсира Националния поклоннически поход „Светият път“ Пътуването по пътя на мощите на св. Иван Рилски започва на 1 юли от Велико Търново

Изложба анонсира Националния поклоннически поход „Светият път“, посветен св. Иван Рилски и 550-годишнината от пренасянето на мощите на небесния покровител на българския народ от Търново до Рилския манастир. Експозицията е подредена в църквата музей „Св. св. Петър и Павел“ в подножието на Царевец. Пана със селектирани снимки проследяват поклонническото пътуване през предходни години, както и съпътстващите го реликви – икони с облика на светеца, паметна книга, дарената през 2017 година хоругва, както и плащеница с образа на св. Иван Рилски, предоставена от Курилския манастир.

Националният поклоннически поход започва на 1 юли и ще продължи до края на месеца. Инициативата обедини институции, организации и общественици от цяла България. Учреден бе и инициативен комитет, в чийто състав влязоха кметът Даниел Панов, общественици и интелектуалци, представители на институции от цяла България. За председател на организацията е избран историкът и преподавател от Великотърновския университет проф. Пламен Павлов.

Изложбата за предстоящия поход бе открита от заместник-кмета на Велико Търново Ганчо Карабаджаков, от организаторите – проф. Пламен Павлов, Паскал Пиперков и Евгени Коев, както и от заместник-директора на Регионалния исторически музей Миглена Петкова. Инициативата бе представена и пред група ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“.

Поклонническото пътуване е дълго 570 километра. Тръгването е на 1 юли от катедралния храм „Рождество Богородично” в старата столица. Предвидено е да се изминават между 15 и 28 километра на ден. Основните места, през които ще преминат участниците, са Никопол, Плевен, Луковит, Враца, София, Дупница, Рула, метох Орлица, Рилски манастир. На 30 юли пешеходният тур трябва да стигне до светата обител. Начинанието е получило подкрепата и на Светия синод на Българската православна църква.
Проф. Пламен Павлов посочи, че пренасянето на мощите на св. Иван Рилски през 1469 година е един уникален акт на национално единение и обединение по българските земи още през XV век.

„Община Велико Търново също подкрепя пешеходния тур. Това е един различен поглед към туризма. С този изнесен маршрут извън старата столица възобновяваме една много добра идея, родила се преди години“, коментира Ганчо Карабаджаков.

Намерението за начинанието възниква във Велико Търново през 2011 година. Предлага го инициативен комитет, включващ историци, археолози, представители на бизнеса, общественици, сред които проф. Иван Харалампиев, проф. Пламен Павлов, проф. Хитко Вачев, д-р Иван Църов и др. Тогава е избрано наименованието „Светият път“. От 2012 година Община Велико Търново активно подкрепя инициативата. Още тогава кметът Даниел Панов инициира работна среща с представители на 19-е общини, през чиито територии преминава пътуването и оттогава насам се водят разговори по организацията. През 2013 година „Светият път“ става част от кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата. Предстои включване на похода в културните календари на общините, както и превръщането му в атрактивен маршрут, който да привлича хора, практикуващи поклоннически туризъм.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.