Изложба-базар "Мартеници" откриват днес в Националния етнографски музей

Изложба-базар "Мартеници" се открива днес в 17.30 часа в Националния етнографски музей при БАН, съобщиха от академията.

Експозицията се организира със съдействието на "Сдружение на задругата на майсторите на народни художествени занаяти - София". Част от експонатите ще се изработват на място, а посетителите ще имат възможност да се запознаят с различни техники за създаване на традиционни мартеници.

Експозицията ще бъде достъпна за посещение в периода от 13.02.2018 г. до 02.03.2018 г.

Софийската задруга на майсторите на народни художествени занаяти организира ателиета за изработване на мартеници, които ще се проведат на 17-18.02.2018 г. и на 24-25.02.2018 г. от 10.00 до 16.00 часа в залите на Музея.

Майсторките на мартеници ще демонстрират пред публика как се правят, а при желание, гостите ще могат да се включат в изработването на мартеници, обясни Ангел Ангелов от Етнографския музей пред БНР.

"Всички мартеници, които ще бъдат представени по време на изложбата, ще са ръчно правени от самите майсторки от задругата, като част от експонатите ще бъдат изработени и пред публиката ни, т.е самата публика ще има възможност да се включи по един или друг начин към изложбата. През този месец, всяка събота и неделя ще се организират тези ателиета за изработване на мартеници, където нашите гости, независимо от това каква възраст имат те, ще могат пряко да се докоснат до традицията и сами да изработят мартеници са себе си или за своите близки, и да поднесат един прекрасен традиционен подарък.", каза той.

Коментари

Задължително поле