Изложба от 44 творби на 20 автори гостува в Габрово

Експозицията е с произведения от националния фотографски конкурс „И днес йощ Балканът…“

Откриват изложба от националния фотографски конкурс „И днес йощ Балканът…“, организиран от Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ в Габрово. Експозицията ще бъде представена на 12 февруари в Регионалния исторически музей.

Гостуването на фотоизложбата е посветено на 141 години от Освобождението на България. Тя включва 44 творби на 20 автори и може да бъде разгледана до края на месец март.

На 17 март 2016 г. Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ обяви национален фотографски конкурс „И днес йощ Балканът…“, посветен на 60 години от създаването си. Разположен на самия театър на военните действия, музеят обхваща района на историческите места, свързани с отбраната на Шипченския проход по време на Руско-турската война от 1877/78 г. Целта на конкурса бе да се разкаже за историята и развитието на Национален парк-музей „Шипка“ и да се опише със средствата на художествената фотография това изпълнено с исторически събития, патриотизъм и красива природа място.

В конкурса участваха български фотографи – професионалисти и любители, без възрастови ограничения, за да се насърчат за изява младите фотолюбители.

Жури определи най-добрите творби, които да бъдат включени в представителната изложба. Конкурсът се проведе под егидата на Министерството на културата и съорганизатор - Национално сдружение Фотографска академия „Янка Кюркчиева“.

Журито класира на първо място творбата "Пазители" на Веселин Бонев,

на второ място творбата "Скреж – 2" на Калин Недков, третото място бе отредено на Ирена Пейчева за творбата "Залез – 2". Присъдени бяха и две поощрителни награди на Деян Косев за творбата "Битката" и на Кольо Пейчев за творбата "На Шипка всичко е спокойно - 3".

Коментари

Задължително поле