Проф. Кантарджиев: Очакваме пика около Великден, но зависи как се спазват мерките

Жертвите на коронавируса в Италия надхвърлиха 10 000

Северна Корея е изстреляла две балистични ракети

Борис Джонсън с писмо до всяко британско домакинство

Китай съобщи за 45 нови случая на заразата и 5-ма починали

Бебе почина от коронавирус в САЩ, 123 750 са заразените в страната

Седем нови случая на COVID-19 у нас, общо стават 338

Ето какво ще е времето днес

Каква смърт очаква зодиите

На 29 март 2020 да почерпят

Стрелците ги очаква успех, а Раците споделена любов – Дневният хороскоп на Алена

Ще оцелеят само тези, които се адаптират към новостите

60-годишен монах от Света гора е заразен с коронавирус Пътувал наскоро до Великобритания

Седма жертва на COVID-19 у нас Починала е 73-годишната жена, която се лекуваше в болницата в Благоевград

Дъфи спира да говори за изнасилването си Певицата била дрогирана по време на инцидента

Изложба представя българския парламентаризъм

Пътуваща изложба със силния надслов, изведен от мисълта на Левски -„Всичко зависи от нашите обединени сили“, гостува в Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ и представя българския парламентаризъм, както и полагането на устоите на младата българска държава. Тя е посветена на 140 години от Учредителното събрание и приемане на Търновската конституция.

Експозицията е подготвена от Народното събрание със съдействието на Държавен архив. Изложените изключително интересни 40 пана разказват за личностите, за събитията, за които сме чували, но едва ли осъзнаваме тяхната тежест, посочи главният библиотекар Кристияна Димчева.

Тя обърна внимание на добре познатия факт, че сред 229-те депутати е имало тогава видни представители на стопанския, просветния и духовния живот, на различните губернии, на учрежденията, които са създадени в младата българска държава. 88 депутати са били избрани пряко от народа -по 1 на 100 000 граждани, 117 влизат по право въз основа на служебното си положение, включително представители на православието и на друверско духовенство, представители на турското, гръцкото и еврейското малцинство.

Само 19 са назначени от княз Дондуков-Корсиков. Цялото това съчетание на хора с различни биографии и цялата тази пъстрота в Учредителното събрание, събрана в името на бъгарската кауза, показва кипежа при създаване на Търновската конституция. По време на пренията още на 10 март 1879 г.вместо органически устав народният представител Григор Начович неслучайно го назовава конституция, припомни Димчева.

Сред варненските депутати са били известните местни общественици от онова време Стерю Анастасиади, Осман бей, а по-късно Теодосий Икономов, Велико Христов.РБ“Пенчо Славейков“ е обогатила изложбата с уникални материали, включително и с първите броеве на Държавен вестник и стенограмите на НС.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.