Въоръжени атакуваха Министерството на информацията в Кабул

13 души са задържани преди дербито между „Левски“ и „ЦСКА“

Оставиха в ареста 21-годишния мъж, обвинен в убийството на майка си

​В Словения заловиха 275 кг наркотици, задържани са 9 души

Сайтът на парламента се срина

Берен Саат се скара със свекърва си

Една Деси пролет прави Деси Ламбина изпразни сметките си за благотворителния проект „Магис”

Задържаха трима души за пушене на марихуана пред НС

Адел се раздели със съпруга си

Алла Пугачова бяга от болница, заради Емил Руската Примадона стана на 70

Косово върна в страната над 100 джихадисти и техни семейства от Сирия

Елизабет Шу в комиксова екстраваганца „The Boys” се насочва към тийн аудиторията

Евродепутатът Ева Майдел: Имаме най-добрите икономически показатели в новата история на България

Билков цяр „Разгонен козел” носи потентност Фармацевтка забърква 135 фиторецепти, има дори за рак

Четирима пострадаха при верижна катастрофа край Търново Помляни са 6 коли на пътя Велико Търново – София край с. Ново село

Изложба представя българския парламентаризъм

Пътуваща изложба със силния надслов, изведен от мисълта на Левски -„Всичко зависи от нашите обединени сили“, гостува в Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ и представя българския парламентаризъм, както и полагането на устоите на младата българска държава. Тя е посветена на 140 години от Учредителното събрание и приемане на Търновската конституция.

Експозицията е подготвена от Народното събрание със съдействието на Държавен архив. Изложените изключително интересни 40 пана разказват за личностите, за събитията, за които сме чували, но едва ли осъзнаваме тяхната тежест, посочи главният библиотекар Кристияна Димчева.

Тя обърна внимание на добре познатия факт, че сред 229-те депутати е имало тогава видни представители на стопанския, просветния и духовния живот, на различните губернии, на учрежденията, които са създадени в младата българска държава. 88 депутати са били избрани пряко от народа -по 1 на 100 000 граждани, 117 влизат по право въз основа на служебното си положение, включително представители на православието и на друверско духовенство, представители на турското, гръцкото и еврейското малцинство.

Само 19 са назначени от княз Дондуков-Корсиков. Цялото това съчетание на хора с различни биографии и цялата тази пъстрота в Учредителното събрание, събрана в името на бъгарската кауза, показва кипежа при създаване на Търновската конституция. По време на пренията още на 10 март 1879 г.вместо органически устав народният представител Григор Начович неслучайно го назовава конституция, припомни Димчева.

Сред варненските депутати са били известните местни общественици от онова време Стерю Анастасиади, Осман бей, а по-късно Теодосий Икономов, Велико Христов.РБ“Пенчо Славейков“ е обогатила изложбата с уникални материали, включително и с първите броеве на Държавен вестник и стенограмите на НС.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.