Измама с амулет за печалби от тотото

Персонажът Андрей Драгиев, който рекламира амулета, всъщност е измислен специално за рекламата. Снимката е на Сергей Белоголовцев, популярен руски актьор и тв водещ на руската лотария “Жилищна лотария”.

Откраднали са снимката на руски водещ на лотария и го представят за българин

Разкрили тайната на победителите в тиражите

Продават го за 95 лв.

На нагла измама с амулет за печалби от тотото попадна “Труд” в интернет. Рекламата се появява в един от уважаваните уебсайтове за новини, който обаче използва елемент за показване на реклами, който не филтрира съдържанието спрямо достоверността им, а пуска масово заблуждаващи реклами на измислени продукти.

“Money амулетът” се произвеждал от специален материал, а броят бил ограничен, твърдят в рекламата.

Един от тях е именно този “магически амулет”. Той уж “повлиял на късмета” на всички победители в тегленето на тиражите на тотото. “Money амулетът” се произвеждал от специален материал, а броят бил ограничен, твърдят в рекламата. Материалът за амулетите “се взимал от три манастира в България - от Рилския манастир, Троянския и Манастира “Свети Дух”. А всеки амулет бил свързан с човека, който го е пожелал. “Ритуалът се правeл от непознати калугери. Свързването се правeло рано сутрин”.

В измамата дори намесват името на Иван Рилски. “Предполага се, че именно с негова помощ амулетите били толкова велики. Той е прекарал цяла нощ в молитва, а на сутринта дал амулета на царя с думите: От този ден ще станеш непобедим и късметът няма да те напусне, а богатствата ти ще са несметни. В някакъв момент амулетът се загубил, но тайната за неговата направа е съхранена в манастира”, пишат в заблуждаващата реклама. 

“От началото на 2019 година амулетите започвали да се правят за политическата върхушка, чиито представители жънели големи успехи. Но сега всеки вече може да получи амулета”.

Отваряйки рекламата, попадаме на фалшив новинарски сайт, който няма секции, а съдържа само една новина, под формата на интервю с тв водещ на лотария, който “разкривал тайната на тотомилионерите”. Човекът, когото интервюират, уж се казва Андрей Драгиев и бил водещ на тегленията на 6/49 и тотожокер от 2014 г. Такъв персонаж не съществува в историята на телевизионното предаване на “Спорт тото”, което в момента се води от Део и Марина, показа наша проверка. Оказва се, че дори в България не съществува тв водещ под името Андрей Драгиев и самоличността е измислена специално за рекламата. Всъщност човекът на снимката се казва Сергей Белоголовцев, популярен руски актьор и тв водещ на руската лотария “Жилищна лотария”.

“Това интервю е просто опит да помогна на хората да живеят както искат, без да мислят за парите. Да кажем, че има хора, които печелят по 10-20 хиляди на седмица. Едни и същи хора. Има и такива, които печелят по-рядко, но по-големи суми - по 200 хиляди”, споделя измисленият тв персонаж. “Късметът може да се повлияе, а това не е измама”, казва той визирайки измисления амулет за късмет.

Използват ги да промотират други сайтове

Нападнаха и профили в Инстаграм

Искат регистрация с дебитна карта

Измамниците изпращат съобщение, че сте спечелили парична награда от 5000 евро и трябва да завършите регистрацията си, като въведете данни от дебитната си карта, имената и адреса си.

Измамници са надушили и нова ниша в Инстаграм. Те копират изцяло профилите на известни марки, крадат снимките и публикациите им и се представят за тях, с малка модификация в името, с цел да промотират свои сайтове, както и да събират данни на потребителите, като искат те да се регистрират и въведат имената и дебитната си карта.

На такава измама попадна “Труд” в профил на измамници, копирали дословно информацията и откраднали снимките от профила на марка за козметика. Тя е на абонаментен принцип, плащаш всеки месец определена сума за кутия с гримове.

Целта на измамниците е да съберат данни на потребителите чрез имиджа на популярната марка. За целта изпращат съобщение, че сте спечелили парична награда от 5000 евро и трябва да завършите регистрацията си, като въведете данни от дебитната си карта, имената и адреса си. А линкът, след като въведете данните си, води към пиратски сайт за торенти. В съобщението дават и инструкции как да получиш наградата.

“Изчакайте 20-45 минути, ние ще изпратим съобщение до вашия регистриран акаунт в Instagram, Facebook, Twitter или Gmail относно процеса на потвърждение за вашия пълен адрес и процеса на изпращане на наградата”. Но както се досещате, награда няма.

Ние се свързахме с официалния представител на козметичната марка, като те ни отговориха: “Здравейте! Това е фалшив профил и няма нищо общо с нас! Не давайте лични данни и не отваряйте линкове! Докладвахме го и се надяваме скоро да го изтрият!”.

Освен да събират лични данни на потребителите, с които лесно могат да източат парите в дебитната им карта, измамниците създават огледални профили на известни марки, за да съберат бързо лайкове и да препродадат Инстаграм профила за солидна сума.

Коментари

Задължително поле