Измамници точат дебитни карти в сайтове за обяви

Измамниците стават все по-изобретателни в опитите си да източат банковите ви карти.

Сигнал до “Труд” за атаки и в 1 часа през нощта

Стават все по-изобретателни, но може да ги хванете по правописните грешки

Уж искат да купят чрез банков превод

Читател на “Труд” днес сигнализира за нов опит за измама в интернет, след като преди месец съобщихме, че зачестяват случаите на опити за измама на хора, които продават артикули в голяма платформа за обяви на стоки и услуги у нас. Хитреци се опитват да точат дебитни карти на граждани, като изпращат фалшиви линкове за получаване на плащане за стока, но всъщност искат да въведете салдото от дебитната си карта и статичната парола за плащане в интернет. По този начин ще им преведете цялата сума от сметката си, а вие ще чакате да получите пари за стоката, която продавате. Но пари няма да дойдат.

В днешния опит за измама нашият читател имал запитване от потребител в онлайн платформа за обяви на име Дарина, която желаела да купи телефона втора ръка, който читателят ни продава. Комуникацията започнала с въпроси от рода “Колко държи батерията”, “Има ли зарядно”, което е абсолютно нормално.

Снимката на потребителя била на момиче, но съобщенията имали твърде много правописни грешки и най-странното било, че момичето говорило в мъжки род и бъркало кардинално словореда на българския език.

Очевидно измамниците са чужденци и са превеждали с Google translate. Дарина помолила да плати телефона по банка, като за целта изпратила линк на читателя ни, чрез който уж да получи пълната сума за стоката, която продавал. Имало обещания, че сумата идвала само за 2 минути. Но условието било читателят ни да въведе в линка, предоставен от измамниците, салдото си и статичен код за плащане. Купувачът - измамник много умело обяснил стъпките и когато нашият читател отказал този метод на плащане, в случая Дарина казала, че плащането за телефона е минало през онлайн платформата и не можела да си върне парите обратно. Малко след това комуникацията приключила.

От онлайн платформата са категорични, че този тип схеми са измами и не трябва да отваряте линкове за плащания по карта или каквито и да било други канали за комуникация, извън тези на самата платформа.

Внимавайте

Фалшиви съобщения от „Български пощи“

“Български пощи” уведомява, че в момента се разпращат нов вид фалшиви електронни съобщения от името и с логото на дружеството. 

В тях се информира, че “получателят на пратка” е заявил грешен адрес на доставка и за да се коригира адресът, клиентът трябва да плати определена сума.

От “Български пощи” обръщат внимание на клиентите си, че не изпращат тези съобщения, не изискват по имейл плащане на такси за доставка, освобождаване от митница, корекция на адрес или друг такъв тип услуги, не провеждат анкети или игри, не раздават награди и при никакви поводи не изискват лични данни от дебитна или кредитна карта.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес