Измислят тестове за шофьори над 60 г.

Малина Крумова - шефка на Държавна агенция по пътна безопасност. Снимка: Пламен Стоименов

Не се знае какви изисквания ще има към хората на пенсионна възраст

Да бъдат въведени физически и психологически тестове за шофьори над 60-годишна възраст. Това предлагат от Държавната агенция за пътна безопасност. Засега това е само идея без конкретни измерения - нито се знае дали ще има по-специални медицински изисквания към хората на пенсионна възраст, нито дали ще ги препитват на листовки или кормуване, нито през колко време и т.н.

“Когато станат на 60 години хората не да имат безсрочна книжка, а напротив - по-често да подлежат на физическа и психологическа проверка”, обясни идеята си шефката на агенция Малина Крумова пред БНТ. Тя цитира данни от КАТ-Русе, че в областта за последните две години са станали над 120 катастрофи с участието на хора над 60 години. Над 100 са ранените, а загиналите - четирима. Миналата седмица в града е блъснат 95-годишен пешеходец от шофьор на 71 години.

Крумова обаче не посочи какво е участието на младите - на възраст до 30 години, в катастрофи, защото може да се окаже, че те са два пъти по-недисциплинирани и опасни от хората над 60 г. Да не говорим за драстичната разлика при млади и стари по каране без книжка, употребата на алкохол и наркотици.

Коментари

Задължително поле