Здравец Хайтов представя нови разкрития за гроба на Левски

Русенец спечели 4 милиона и половина от тотото с фиш за 6.75 лв.

Турция обяви, че няма да позволи “едностранни” проучвания за газ край Кипър

Сливен чака 19 млн. лева за новата си пречиствателна станция Най-модерното съоръжение от години брадясва от храсталаци и треви

Вилна зона край бивши уранови мини вече ще ползва питейна вода Водните сдружения трябва да имат договори с „В и К”

Вежди посвети на Снежа завръщане в изкуството Изложба скулптура и рисунка в столичната галерия на „Сан Стефано“ 22

Николина Ангелкова се срещна с Андрю Форбс, законодателен директор към Сената на САЩ

Общинската управа на Свищов настоява за бюджетна субсидия на Стопанската академия Общинарите обявиха подкрепата за висшето учебно заведение в декларация

Нов силен трус е усетен в Пловдивско

3 години уседналост за вход в училищата в София Промени при записването е забавачка на децата с хронични заболявания

Пра-правнукът на смелия журналист Макгахан хареса Велико Търново за бъдещ дом

Собственикът на “Енерго про” за продажбата на ЧЕЗ в България: Повече от 20 години съм работил в Източна Европа, никога не съм срещал нещо такова

Хайтови продължават войната за Левски

Заради наводнен манеж отлагат кушиите на Тодоровден във Варна

Честванията по повод 26 години от обявяването на НП „Рила“ за защитена територия продължават

Изнасяме за Индия най-много плодове и зеленчуци извън ЕС

България изнася най-много плодове, зеленчуци и хранителни продукти за Индия от страните извън ЕС. Това показва анализ на Министерството на земеделието, храните и горите.  През 2016 г. за Индия са експортирани 12,7 хил. тона, което е увеличение с над 20 пъти спрямо 2015 г. Става въпрос почти изцяло за сушени зеленчуци, в частност бобови, обясняват експертите от земеделското министерство.

Общо износът ни за трети страни е нараснал на годишна база – със 74%, до 64,9 хил. тона, като след Индия най-големи количества са реализирани в  Турция  – 9 хил. тона, и САЩ – 6,9 хил. тона.

Експортът на плодове, зеленчуци и хранителни продукти от тях за ЕС нараства с 14,7% спрямо предходната 2015 г., до 190,8 хил. тона. Основен потребител на нашите стоки е Румъния, за където са изпратени 44,7 хил. тона, следвана от  Гърция – 30,7 хил. тона и Германия – 27,5 хил. тона.

Въпреки че износът ни расте, вносът отново го изпреварва. През 2016 г. в страната са внесени общо 712,4 хил. тона плодове, зеленчуци и хранителни продукти от тях, като над 60% от тях са от съседни държави.

Традиционно, най-значителни количества са доставени от Гърция – 224,8 хил. тона, или с близо 18% повече на годишна база. Чувствителен ръст се наблюдава при доставките от Полша – с 40%, до 60,2 хил. тона, който се дължи основно на нарасналия импорт на ябълки, домати и гъби. Вносът от трети страни е в размер на 269,8 хил. тона, като стоката идва основно от Турция – 121,2 хил. тона и Македония 50 хил. тона.

И през 2017 г. вносът на плодове и зеленчуци у нас продължава да расте. Като за първите три месеца на тази година спрямо същия период на миналата увеличението при зеленчуците е с 32,2%, а при плодовете – с 12,7%, показват данните на земеделското министерство.

Сериозно нарастване има и при износа на пресни зеленчуци – с 54,1% на годишна база, до 7,9 хил. тона. Най-голям принос имат доматите, чиито експорт се повишава с 1,4 хил. тона или над два пъти.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете