Продължават опитите за имейл измами от името на ЕНЕРГО-ПРО

Пловдив посреща водещи учени по тумори на таз и рамо от Италия и България

Община и КАТ взеха крути мерки след смърт на студентка на кръстовище в Благоевград

93-годишна загина при пожар в Търговище 9 станаха жертвите на огъня в областта тази година

ВТУ ще си сътрудничи с Института за публична политика

55% увеличение на продажбите на нови коли в България

Коледен базар в Монтана помага на 4 годишно момче да проходи

Благодарение на Марешки Народното събрание отхвърли ветото на президента върху мораториума за нови лекарства

Live След като от БСП прочетоха писмо на онкоболна Цветанов: Трябва ли Рашидов и Фандъкова също да разкажат след Стефан Данаилов Ламбо: Другарю Цветанов, не съм употребен. Вежди: Не си играйте с болестите

Израел затвори граничните пунктове с Ивицата Газа

След публикация на "Труд" ГЕРБ отрича кабинетът да е развързал кесията

Васко Кръпката забавлява децата на Благоевград с „Приказка за блуса и рокендрола“

Салма Хайек обвини Харви Уайнстийн в сексуален тормоз

Спипаха на свобода горнооряховчанин с влязла в сила присъда

Над 6700 рохинги са били убити за един месец след избухналото насилие в Мианмар

Изнасяме за Индия най-много плодове и зеленчуци извън ЕС

България изнася най-много плодове, зеленчуци и хранителни продукти за Индия от страните извън ЕС. Това показва анализ на Министерството на земеделието, храните и горите.  През 2016 г. за Индия са експортирани 12,7 хил. тона, което е увеличение с над 20 пъти спрямо 2015 г. Става въпрос почти изцяло за сушени зеленчуци, в частност бобови, обясняват експертите от земеделското министерство.

Общо износът ни за трети страни е нараснал на годишна база – със 74%, до 64,9 хил. тона, като след Индия най-големи количества са реализирани в  Турция  – 9 хил. тона, и САЩ – 6,9 хил. тона.

Експортът на плодове, зеленчуци и хранителни продукти от тях за ЕС нараства с 14,7% спрямо предходната 2015 г., до 190,8 хил. тона. Основен потребител на нашите стоки е Румъния, за където са изпратени 44,7 хил. тона, следвана от  Гърция – 30,7 хил. тона и Германия – 27,5 хил. тона.

Въпреки че износът ни расте, вносът отново го изпреварва. През 2016 г. в страната са внесени общо 712,4 хил. тона плодове, зеленчуци и хранителни продукти от тях, като над 60% от тях са от съседни държави.

Традиционно, най-значителни количества са доставени от Гърция – 224,8 хил. тона, или с близо 18% повече на годишна база. Чувствителен ръст се наблюдава при доставките от Полша – с 40%, до 60,2 хил. тона, който се дължи основно на нарасналия импорт на ябълки, домати и гъби. Вносът от трети страни е в размер на 269,8 хил. тона, като стоката идва основно от Турция – 121,2 хил. тона и Македония 50 хил. тона.

И през 2017 г. вносът на плодове и зеленчуци у нас продължава да расте. Като за първите три месеца на тази година спрямо същия период на миналата увеличението при зеленчуците е с 32,2%, а при плодовете – с 12,7%, показват данните на земеделското министерство.

Сериозно нарастване има и при износа на пресни зеленчуци – с 54,1% на годишна база, до 7,9 хил. тона. Най-голям принос имат доматите, чиито експорт се повишава с 1,4 хил. тона или над два пъти.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.