Потенциална ваксина срещу COVID-19 е била тествана успешно върху мишки в САЩ

Европарламентът с извънредна пленарна сесия на 16 и 17 април

Заразените с коронавирус по света са над 1 милион

На 3 април 2020 да почерпят

Успехът е с Везните, упреци от колеги за Девите – Дневният хороскоп на Алена

Всички обичат Генерала

Почти 1 милион са заразените с коронавирус в света

Томислав Дончев: Ще има безвъзмездна помощ за най-засегнатите компании

Захариева: Нашите граждани очакват НАТО активно да се включи в борбата с коронавируса

Проф. Кантарджиев: Пикът на заразата се очаква в края на месеца, болните вече са 458

Военното командване на НАТО в Европа се включва в усилията срещу COVID-19

Кирилов определи като положително решението на ЕК да прекрати наказателни процедури

Мярката 60/40 върви към провал Схемата не работи при 100% спад на оборота

Караянчева: Дариткова е практикуващ лекар, преглеждала е болни от COVID-19 Призивите за замразяване на заплатите на депутатите са неоснователни, каза председателят на НС

Запорират сметки, без да взимат пари от тях

Изнасяме за Индия най-много плодове и зеленчуци извън ЕС

България изнася най-много плодове, зеленчуци и хранителни продукти за Индия от страните извън ЕС. Това показва анализ на Министерството на земеделието, храните и горите.  През 2016 г. за Индия са експортирани 12,7 хил. тона, което е увеличение с над 20 пъти спрямо 2015 г. Става въпрос почти изцяло за сушени зеленчуци, в частност бобови, обясняват експертите от земеделското министерство.

Общо износът ни за трети страни е нараснал на годишна база – със 74%, до 64,9 хил. тона, като след Индия най-големи количества са реализирани в  Турция  – 9 хил. тона, и САЩ – 6,9 хил. тона.

Експортът на плодове, зеленчуци и хранителни продукти от тях за ЕС нараства с 14,7% спрямо предходната 2015 г., до 190,8 хил. тона. Основен потребител на нашите стоки е Румъния, за където са изпратени 44,7 хил. тона, следвана от  Гърция – 30,7 хил. тона и Германия – 27,5 хил. тона.

Въпреки че износът ни расте, вносът отново го изпреварва. През 2016 г. в страната са внесени общо 712,4 хил. тона плодове, зеленчуци и хранителни продукти от тях, като над 60% от тях са от съседни държави.

Традиционно, най-значителни количества са доставени от Гърция – 224,8 хил. тона, или с близо 18% повече на годишна база. Чувствителен ръст се наблюдава при доставките от Полша – с 40%, до 60,2 хил. тона, който се дължи основно на нарасналия импорт на ябълки, домати и гъби. Вносът от трети страни е в размер на 269,8 хил. тона, като стоката идва основно от Турция – 121,2 хил. тона и Македония 50 хил. тона.

И през 2017 г. вносът на плодове и зеленчуци у нас продължава да расте. Като за първите три месеца на тази година спрямо същия период на миналата увеличението при зеленчуците е с 32,2%, а при плодовете – с 12,7%, показват данните на земеделското министерство.

Сериозно нарастване има и при износа на пресни зеленчуци – с 54,1% на годишна база, до 7,9 хил. тона. Най-голям принос имат доматите, чиито експорт се повишава с 1,4 хил. тона или над два пъти.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.