Най-добрата кола за жени е японска Mazda 3 е любимката на дамите с шофьорска книжка

За новото дередже на „Под игото” Мунчо да стане министър на образованието...

Заради затоплянето на климата: Българската ябълка става розова Ще отглеждаме сортове грозде от Южна Италия

Девет строители и инженери са арестувани заради земетресението в Албания

Броят на личните лекари е намалял почти наполовина за 20 години

Масов гроб с 50 тела откриха в Мексико

Водещ приоритет на правителството на Борис Джонсън е напускането на ЕС на 31 януари

Петя Аврамова: 1,6 млрд. лева са осигурени за обновяването на 39 български града

НФСБ с нов областен координатор в Бургас

Доживотен затвор за грък, убил българка на остров Крит

Студентите по медицина ще изучат израелско ноу хау за хемодиализата

Един човек е загинал при тежка катастрофа край Елхово

Крум – крадецът уличен в нови 4 обира на жилища От полицейска униформа до чанти на лекарки са сред "ударите" на шуменеца

Кола се запали при задвижване

Бразилецът Маркиньос, бивш национал на България, ексклузивно пред „Труд“: ЦСКА върви нагоре

Изнесли сме минерални суровини за 3 млрд. евро 100 млн. лв. са приходите от концесии през 2017 г.

Председателят на Българската минно-геоложка камара проф. дтн инж. Николай Вълканов разговаря с министъра на икономиката по време Европейския минен форум

Износът на минерални суровини възлиза на 3 млрд. евро. Добивът за 2017 година е 97 млн. долара. Това каза председателят на Българската минно-геоложка камара проф. дтн инж. Николай Вълканов на откриването на Европейския минен форум. По думите му говорим за един изключително сериозен отрасъл, който е със сериозен дял в българската индустрия.  „Минерално-суровинната индустрия има изключително голямо значение за конкурентоспособността, за устойчивото икономическо, социално и екологосъобразно развитие на страната“, каза още Вълканов. Той отчете, че минерално-суровинната индустрия дава приблизително 5% от БВП на страната. „43 хил. са пряко заетите осигурени лица. 120 хил. са заетите във свързани с отрасъла дейности. Производителността е 2 пъти и половина по-висока от средната за индустрията“, посочи Николай Вълканов. И допълни, че  минерално-суровинната индустрия в България е стратегически отрасъл за икономиката.

Приходите от концесии на подземни богатства отбелязват ръст – от около 70 млн. лв. преди няколко години до близо 100 млн. лв. през 2017 г., съобщи енергийният министър Теменужка Петкова при откриването на Европейския минен бизнес форум, чието пето издание се провежда в София като част от програмата на българското председателство на Съвета на ЕС..

Тя подчерта, че минната индустрия има стратегическо значение за икономиката на страната и е важен фактор за икономическа стабилност и енергийна независимост.

По думите й добивът на полезни изкопаеми, изчислен на глава от населението, отбелязва устойчив ръст през последното десетилетие; производителността на труда е близо 2,5 пъти по-висока от средната за индустриалния сектор. Средната годишна работна заплата е една от най-високите в България и тези числа са доказателство, че секторът се развива стабилно и устойчиво, подчерта Петкова.

Тя запозна участниците във форума и с усилията на екипа на Министерството на енергетиката за защита на големите горивни инсталации във връзка с гласуваните на европейско равнище промени в документа за най-добри налични техники. За нас в Министерството на енергетиката това е кауза, защото засяга работата на топлоелектрическите централи, които осигуряват около 40% от енергията в страната, а оттам – и работата на сериозна част от българския въгледобив, добави министър Петкова.

Промените в Наказателния кодекс, инициирани от Министерството на енергетиката, които инкриминират незаконния добив на подземни богатства, също съдействат за по-добри условия за растеж на фирмите, които работят на светло, подчерта енергийният министър.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.